Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Nem üresen mennek vissza Ukrajnából az orosz segélyszállító kamionok

2014.08.25. 17:26 Módosítva: 2014.08.25. 17:49

Elkezdtek visszatérni Oroszországba szombaton a segélyszállító konvoj kamionjai, amelyek egy nappal korábban, Kijev, a Nato és az Egyesült Államok engedélye nélkül lépték át a határt, és szállítottak élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket írja a euronews.com. Hírszerzési információk szerint azonban nem üresen indultak vissza.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi bizottság szóvivője azt állítja, hogy a humanitárius küldetés csak fedősztori: „a visszatérő orosz kamionokat a helyi gyárak berendezéseivel pakolták meg. Így elvitték a felszerelést a legmodernebb radarrendszereket gyártó Topáz nevű üzemből, illetve egy fegyverek tölténytárait készítő luhanszki telepről is” – nyilatkozta Andrij Liszenko.

Közben legalább tíz páncélos szállító, két tank és néhány teherautó szelte át Oroszország felől az ukrán határt, hogy segítséget nyújtson az oroszbarát szeparatistáknak – közölte az ukrán Információs Ellenállás vezetője. Dmitrij Timcsukot megerősítette a hadsereg által indított terrorelhárító művelet egyik tisztje is – írta az Unian.

Szemjon Szemencsenko beszámolója szerint legalább ötven járműből állt az Oroszországból behatolt egység, amelynek nagyobbik része az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol felé ment, kisebbik része pedig a Donyeck város közelében fekvő Ilovajszkba indult, ahol ukrán beszámolók szerint napok óta intenzív harc folyik a szeparatistákkal szemben, előkészítendő a fegyveresek központjaként szolgáló város ostromát.