Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden hatodik francia támogatja az ISIS-t

2014.08.27. 09:55

A londoni székhelyű ICM Research közvéleménykutató-ügynökség megkérdezte nemrég az embereket Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban, hogy mit gondolnak az ISIS-ről. Az eredmény egészen meghökkentő: míg Németországban kettő, a szigetországban pedig hét százalék szimpatizál az iszlamista terrorszervezettel, addig Franciaországban a megkérdezettek tizenhat százaléka érez ugyanígy.

Egy másik kutatásból azt is tudni lehet, hogy a Gázában élők csupán 13 százaléka ISIS-párti, vagyis Franciaországban nagyobb a szervezet népszerűsége, mint az érintett régióban.

A Russia Today szerint az is kirajzolódni látszik, hogy ahogy a népesség fiatalodik, az ISIS-szel szimpatizálók aránya még magasabb. A 35 és 44 közti franciák körében 20 százalékos az ISIS mellettiek aránya, a 25 és 34 közti korosztályban már 22, a 18 és 24 köztiek között pedig már 27 százalék. Az Egyesült Királyságban épp fordítva alakul ez, ott a középkorúak közt a legnépszerűbb a szervezet (11 százalék), a fiatal felnőttek körében pedig csak 4 százalékos a támogatottsága.

Egy palesztin közvéleménykutató-intézet, a Palestinian Center for Public Opinion eredményeiből viszont az derül ki, hogy Gázában a megkérdezettek 85 százaléka van az ISIS ellen. A másik kutatás eredményei alapján ez az érték magasabb, mint Németországban (82 százalék), Angliában (64 százalék) és Franciaországban (62 százalék). A Vox ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a két összehasonlított kutatást különböző intézmények készítették el, és a kérdőívekben is szereplő "támogat", valamint "szimpatizál" szavak nem tökéletesen felelnek meg egymásnak.