Stefánia
0 °C
3 °C

Minden hatodik francia támogatja az ISIS-t

2014.08.27. 09:55

A londoni székhelyű ICM Research közvéleménykutató-ügynökség megkérdezte nemrég az embereket Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban, hogy mit gondolnak az ISIS-ről. Az eredmény egészen meghökkentő: míg Németországban kettő, a szigetországban pedig hét százalék szimpatizál az iszlamista terrorszervezettel, addig Franciaországban a megkérdezettek tizenhat százaléka érez ugyanígy.

Egy másik kutatásból azt is tudni lehet, hogy a Gázában élők csupán 13 százaléka ISIS-párti, vagyis Franciaországban nagyobb a szervezet népszerűsége, mint az érintett régióban.

A Russia Today szerint az is kirajzolódni látszik, hogy ahogy a népesség fiatalodik, az ISIS-szel szimpatizálók aránya még magasabb. A 35 és 44 közti franciák körében 20 százalékos az ISIS mellettiek aránya, a 25 és 34 közti korosztályban már 22, a 18 és 24 köztiek között pedig már 27 százalék. Az Egyesült Királyságban épp fordítva alakul ez, ott a középkorúak közt a legnépszerűbb a szervezet (11 százalék), a fiatal felnőttek körében pedig csak 4 százalékos a támogatottsága.

Egy palesztin közvéleménykutató-intézet, a Palestinian Center for Public Opinion eredményeiből viszont az derül ki, hogy Gázában a megkérdezettek 85 százaléka van az ISIS ellen. A másik kutatás eredményei alapján ez az érték magasabb, mint Németországban (82 százalék), Angliában (64 százalék) és Franciaországban (62 százalék). A Vox ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a két összehasonlított kutatást különböző intézmények készítették el, és a kérdőívekben is szereplő "támogat", valamint "szimpatizál" szavak nem tökéletesen felelnek meg egymásnak.