Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ha ez így van, akkor az már háború

2014.08.28. 16:17

Miután egyre valószínűbb, hogy orosz reguláris katonák ezres nagyságrendben léphették át az ukrán határt, megkérdeztük Valki László nemzetközi jogászt, mégis mi az a határ, amelytől kezdve ez a beszivárgás kétségbevonhatatlanul háború indításának minősül.

Valki szerint ezt az ENSZ közgyűlésének 1974-ben meghozott 3314. határozata alapján lehet eldönteni, amely meghatározza az agresszió fogalmát. Ennek értelmében egy állam akkor követ el agressziót, amikor egy másik állam területi épsége és politikai függetlensége ellen elsőként alkalmaz „súlyos következményekkel járó” erőszakot.

Ez alapján nem tekinthető tehát agressziónak egy kisebb határincidens előidézése. Az orosz katonák beszivárgása Ukrajna területére azonban már önmagában is sérti az ENSZ alapokmányának általános erőszak tilalmát, és ha ezek az erők az ott folyó polgárháborúba tevőlegesen is beavatkoznának, az már biztosan agressziónak minősülne.

Valki azt is elmondta, hogy az ukrán vezetők részéről az elmúlt napokban megfogalmazott segélykérések legitimek, hiszen az ENSZ alapokmánya az államoknak nem csak az egyéni, hanem a kollektív önvédelemhez való jogát is elismeri. Ez pedig azt jelenti, hogy Ukrajna segítséget kérhet egy másik államtól vagy nemzetközi szervezettől, ideértve magát az ENSZ-t is. Ha egy állam valóban agressziót hajt végre egy másik állammal szemben, a megtámadott védelmében bárki felléphet ellene. Az más kérdés, hogy a címzett fél a felkérésre hogyan reagál.