Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Norvégia EU-s szankciókat szeretne Magyarország ellen

2014.08.29. 18:36

A héten az EU összes tagját arra kértük, fontolják meg a Magyarországgal szembeni szankciókat.

– mondta Vidar Helgesen, Norvégia európai ügyekért felelős minisztere a norvég közszolgálati rádióban. „Aggódunk az elmúlt évek fejleményei miatt, amelyek a demokráciát és a magyar törvényeket is aláássák. Az Európai Unióhoz fordulunk. Azt kérjük, ne nézzék tétlenül, ahogy az egyik tagállamban kiüresítik a demokratikus értékeket.”

A miniszter azt mondja, Norvégia már lépett is, mert leállították az Európai Gazdasági Térség révén Magyarországnak juttatott támogatásokat – írja a thelocal.no.

Csütörtökön Helgesen a Financial Times európai kiadásában is Magyarországgal kapcsolatban írt olvasói levelet. Ebben azt írta, a magyar kormány 25 év után hátat fordított a Nyugatnak. A Norvég Alap támogatottjai ellen indított vizsgálatokról azt mondta, hogy Magyarországon szellemi vaskupolával harcolnak a külföldi befolyás ellen. Az izraeli rakétavédelmi rendszert hívják még vaskupolának.

Szijjártó Péter csütörtökön azzal válaszolt, hogy a norvég európai ügyekért felelős miniszter tájékozatlan, és megemlítette, hogy Norvégia nem is tagja az EU-nak.