Virág
0 °C
2 °C

Több mint 3 millió ember menekült eddig el Szíriából

2014.08.29. 07:50

Túllépte a hárommilliót azoknak a szíriaiaknak a száma, akik a fegyveres konfliktus miatt hagyták el az országukat - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Az ENSZ-szervezet szerint egy év alatt egymillióval nőtt a szíriai menekültek száma. 

Antonio Guterres menekültügyi főbiztos korunk legnagyobb humanitárius válságának nevezte a szíriait. Majdnem minden második szíriai otthona elhagyására kényszerült a 2011 márciusában kezdődött konfliktus ideje alatt. A Szíria határain belül élő menekültek száma jelenleg 6,5 millióra rúg.

 külföldre távozó szíriaiak közül legtöbben továbbra is a szomszédos országokban keresnek menedéket: a hivatalos adatok szerint jelenleg 1,14 millióan élnek Libanonban, 815 ezren Törökországban, 608 ezren Jordániában és mintegy 215 ezren az ugyancsak konfliktus sújtotta Irakban. Emellett a főbiztosság becslései szerint további százezrek hivatalos regisztráció nélkül húzzák meg magukat a már említett országokban.

A világszervezet jelentése szerint egyre több szíriai menekült érkezik a fogadóállomásokra sokkosan, a teljes kimerültség állapotában és bármiféle megtakarítás nélkül. "A legtöbben legalább egy évig vagy még hosszabb ideig faluról falura vándorolnak, mielőtt végleg elhagynák az országot" - hangsúlyozta a beszámoló.

Emellett az UNHCR azt is kiemelte, hogy a menekültek számára egyre nehezebbé válik a kijutás Szíriából. A határokon gombamód szaporodó ellenőrzőpontokon sokan kénytelenek megvesztegetni az ott posztoló fegyvereseket, vagy borsos árat fizetni embercsempészeknek a kiutazásért.

A három és fél éve tartó szíriai polgárháborúban több mint 191 ezren vesztették életüket. Az ENSZ múlt heti jelentésében Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a közel-keleti országban uralkodó helyzetet olyan humanitárius katasztrófának nevezte, amely szerinte teljes mértékben elkerülhető lett volna.