Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valami nem stimmel, eltűntek a magyar tankok

2014.08.29. 11:33 Módosítva: 2014-08-29 16:56:42
Egy orosz hírügynökség megkérdezte a cseheket, megérkeztek-e azok a tankok, amelyekről a magyar kormány azt állította, hogy oda küldték őket. Nem érkeztek meg és nem tudnak semmilyen tankról - állítják a csehek. Ez teljesen ellentmond annak, amit a magyar kormány állított korábban.

Csehországban senki sem tud azokról a T-72-es tankokról, amik a magyar kormány szerint egy cseh vásárlónak értékesítettek - írja a Napi.hu. Az orosz RIA Novosztyi ugyanis megkérdezte a cseh védelmi minisztériumot, hogy mi van a T-72-es, Magyarországról oda szállított tankokkal. Jan Pejsek, a tárca kommunikációs és promóciós osztályának igazgatója azt mondta: egyetlen olyan tankról sincs tudomása, amit Magyarországról szállítottak volna Csehországba.

A cseh ipari és kereskedelmi minisztériumnál pedig azt a tájékoztatást adták a RIA Novosztyinak, hogy egyetlen cseh vállalatnak sem adtak ki olyan engedélyt, amely felhatalmazta volna a céget magyar harckocsik importjára. Ezek a tájékoztatások homlok egyenest másról tanúskodnak, mint amit a magyar kormány kommunikál - emlékeztet a Napi.hu.

Az orosz hírügynökség idézi a kormány weboldalát, aminek hétfői posztján az olvasható, hogy egy cseh vállalat, az Excalibur Defense Ltd. elkezdte elszállítani a Cseh Köztársaságba azt az 58 T-72-es tankot, amit a magyar védelmi erőktől vásárolt. Az 58 harckocsit a 120 darab T-72M típusú magyarországi tartalékból vonhatták ki.

A RIA Novosztyi a cseh Excalibur Group holding képviselőitől származó információra hivatkozva azt is közölte, hogy az Excalibur Defense Ltd. magyar vállalat, amely korábban kapcsolatban árt a cseh Excalibur Army Ltd.-vel, amely az Excalibur Group leányvállalata. Az Exclibur Army Ltd.-nek eddig semmilyen hozzáfűzni valója nem volt ahhoz, hogy köze lehet-e a tankok megvásárlásához.

Az orosz külügyminisztérium hivatalos oldalán augusztus közepén megjelent közlemény szerint Magyarország megsérti az uniós fegyverexport szabályait azzal, hogy egy közvetítőn keresztül T-72-es tankokat szállít Ukrajnának. A magyar külügyminisztérium határozottan cáfolta ezt. A tárca szerint a harcjárműveket csak egy másik raktárba szállítják át, azok nem lépték át a magyar határt. Később azt állította a kormány, hogy Csehországba szállítják át a tankot. 

Moszkva furcsa módon egy eddig ismeretlen magyar portál, a Hídfő.net információira támaszkodott. Az oldal erősen oroszpártinak tűnik, első Facebook-bejegyzését cirill betűkkel írták.

A HM szerint a csehek tudtak róla

Cikkünk megjelenése után a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki a tankokról. Azt írják, a Cseh Védelmi Minisztérium nyilatkozatával ellentétben a Magyarországon megvásárolt T-72 típusú harckocsik Csehországba szállításáról az illetékes cseh hatóságok tudomásul bírnak, arról a magyar társhatóságtól korábban tájékoztatást kaptak. "Sajnálatos, hogy a cseh védelmi minisztérium a nyilatkozat megtételét megelőzően nem kért tájékoztatást az ügyről saját országának illetékes hatóságától" - közölték.

A Vice tényként kezeli

A nemzetközi politikában igen erős Vice magazin szerint a NATO fű alatt két forrásból is támogatja fegyverekkel Ukrajnát - kézenfekvő módon a még mindig jelentős szovjet haditechnikai készletekkel rendelkező kelet-európai országok arzenáljából. A cikk két gyanús beszerzést említ, az egyik a horvátok helikopterkorszerűsítési hulláma, melynek keretében gyorsan eladják a régi Mi-8-asokat, a másik meg a magyar Honvédelmi Minisztérium által egy cseh magáncégnek eladott 58 T-72-es.

A HM által sem igazán tisztázott ügylet amerikai olvasata elég egyértelmű: a magyar állam egy cseh cégnek adja el a tartalékban lévő harckocsikat (melyeket az Excalibur a HM állítása szerint az EU-n belülre passzolja tovább - ezt a nyilatkozatot a Vice szakírója nem ismeri, vagy nem hiszi el). A tankok így kikerülnek az államok közti fegyverkereskedelem szigorú monitoringja alól, és a magyar kormány moshatja a kezeit. Vajon a cseh hadseregnek kell? Nem, mert nekik is van tartalékban 90 darab.Akkor mégis hova máshová mehetnének, mint Ukrajnába? - teszi fel a költői kérdést a Vice.