Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Ukrán Szu-25-öst lőttek le a szakadárok

2014.08.30. 10:37

Lelőtték az ukrán légierő egyik katonai gépét az oroszbarát szakadárok elleni harcban Kelet-Ukrajnában - közölte a hadsereg szombaton.

A tájékoztatás szerint a Szu-25-ös típusú csatarepülőt orosz rakétával találták el. A Facebook közösségi oldalra feltett információ szerint a gépet pénteken érte rakétatalálat, a pilóta katapultált és sértetlen maradt. További részleteket nem közöltek.

A NATO becslése szerint ezer orosz katona tartózkodik Ukrajnában. Kijev a héten azt állította, hogy orosz harckocsik és páncélozott járművek hatoltak be az országba, miközben a szakadárok új frontot nyitottak az ukrán hadsereg elleni harcban az Azovi-tenger partvidékén. Oroszország következetesen tagadja, hogy erői Ukrajnában lennének, és utánpótlást nyújtanának a szakadároknak.

Putyin: Olyan az ukrán hadsereg Ukrajnában, mint a nácik Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök a második világháborúban Oroszország ellen vonuló német náci csapatokhoz hasonlította a Kelet-Ukrajnában küzdő ukrán csapatokat. Bejelentette, hogy a lázadók sikeresen tartóztatják fel a csapatokat. A hasonlat elég furcsa, hiszen itt az ukrán hadsereg Ukrajnában küzd az országba betörő orosz katonákkal szemben, míg a második világháborúban a nácik voltak azok, akik betörtek Oroszországba. Putyin ezeket ugyanabban a nyári táborban mondta, ahol előhúzta az atomhatalom-kártyát is, írja a Reuters.

A francia és a német külügyminiszter, valamint a Fehér Ház szóvivője ismét elítélte az orosz agressziót.