András, Andor
-3 °C
3 °C

Merkel: Az ukrajnai konfliktust nem lehet katonai úton megoldani

2014.08.31. 08:04

Ha az elkövetkező napokban nem javul a helyzet Ukrajnában, akkor újabb uniós szankciókat fognak elrendelni Oroszországgal szemben –közölte Angela Merkel német kancellár az éjszakába nyúló szombati brüsszeli EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

A kancellár a sajtótájékoztatót megnyitó nyilatkozatában, majd kérdésekre válaszolva többször is leszögezte, az ukrajnai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani. Hozzátette, ezzel az összes uniós tagország egyetért.

A maga részéről ebből az alaptételből azt a következtetést is levonta, hogy a fegyverszállítás – és annak eredményeként a kijevi kormányzat katonai megerősítése – sem mozdítja elő a rendezés ügyét.

Litvánia fegyvereket küldene

Merkel azt is megjegyezte, hogy a fegyverszállítások kérdésében az egyes EU-tagországok már nem feltétlenül vallanak azonos nézetet. Az eltérő állásponton levő országok közül Merkel nem nevezett meg egyet sem, diplomaták azonban elmondták, hogy Litvánia például az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások mellett érvelt – írja az MTI.

Angela Merkel elmondása szerint a tanácskozáson az uniós országok állam-, illetve kormányfői közül senki nem kérdőjelezte meg komolyan Oroszország „nagyszabású katonai érintettségét” az ukrán határtérségben. Szerinte ha ez így marad, akkor az EU részéről a szankciók kiterjesztése várható egy héten belül.

Fico megvétózhatja a szankciókat

Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió vasárnap hajnalban véget ért brüsszeli csúcsértekezlete után „értelmetlennek és a kívánttal ellentétes hatást kiváltónak” nevezte az EU Oroszország elleni büntetőintézkedéseit, és azzal fenyegetőzött, hogy hazája megvétózza az esetleges újabb szankciókat.

Amíg nem tudjuk, hogy a már bevezetett szankcióknak milyen hatása van, nincs értelme újabbaknak

– jelentette ki Fico újságíróknak nyilatkozva.

Szlovákia, amelynek fontosak az orosz gázszállítások, már korábban jelezte, hogy ellenzi a büntetőintézkedéseket Oroszország ellen. Robert Fico most kijelentette azt is, hogy küzdeni fog az olyan szankciótervek ellen, amelyek ártanak országa gazdasági növekedésének.

Ha lesznek javaslatok, akkor fenntartom magunknak a jogot, hogy megvétózzuk azokat, amelyek ártanak Szlovákia nemzeti érdekeinek

– jelentette ki.

Az uniós csúcsot követően, de még Fico nyilatkozata előtt, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke azt mondta: az Európai Tanács készen áll, hogy további jelentős lépéseket tegyen Oroszország ellen a Kelet-Ukrajnában zajló események függvényében.