Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Fogságban a rákbeteg kisfiút megszöktető szülők

2014.09.01. 21:08
Vizsgálati fogságba helyezett 72 órára a spanyol bíróság egy brit házaspárt hétfőn, mert rosszindulatú agydaganatban szenvedő ötéves kisfiúkat orvosi engedély nélkül vitték magukkal egy angliai kórházból a spanyolországi Málagába.

Törvényszéki források szerint a bíró a kiszabható leghosszabb, háromnapos őrizetet rendelte el a szülők számára, akik visszautasították, hogy kiadják őket a brit hatóságoknak, írja az MTI. Ebben az esetben egyedül a bíró dönt arról a következő három napban, hogy börtönbe küldi-e a szülőket vagy sem.

A nemzetközi elfogatóparanccsal körözött és Spanyolországban letartóztatott brit házaspár el akarta adni spanyolországi házát, hogy annak bevételéből fiukat Prágába vigyék "jobb" kezelésre, mint amilyet Nagy-Britanniában tudtak biztosítani nekik - közölte hétfőn a szülők, Brett és Naghemeh King ügyvédje.

Juan Isidro Fernandez Diaz elmondta újságíróknak: a házaspár azért utazott Malagába, hogy a lehető leghamarabb eladják ottani házukat, és azután rögtön Csehországba vigyék további kezelésre ötéves fiúkat, Ashyát.

Az ügyvéd szerint a család már tárgyalt egy vevővel, és majdnem minden dokumentum készen volt, amikor a spanyol rendőrség szombaton őrizetbe vette őket a kiskorú veszélyeztetése címén kibocsátott brit elfogatóparancs alapján.

A hatgyermekes házaspár bírálta a brit egészségügyi rendszert, amiért medulloblasztómás gyermekük csak a szokásos sugár- és kemoterápiát kapta, és nem azt a "fejlettebb", protonsugaras kezelést, amely szerintük hatásos lehetett volna Ashyának.

Az apa az interneten talált információkat a protonsugár-terápia jótékony hatásairól, de a southamptoni kórház orvosi azt mondták neki, hogy az teljesen haszontalan lenne a gyermekük esetében. A protonsugaras kezelés kifejezetten a daganatot veszi célba, és kevésbé károsítja a környező szöveteket.

Nagy-Britanniában csak egyes szemrákbetegek számára elérhető a protonsugár-terápia, de több más országban, köztük az Egyesült Államokban, Svájcban és Japán, más szervek rosszindulatú daganata esetében is használják.

A brit egészségügyi minisztérium 2018-ra ígéri két protonsugár-terápiás központ megnyitását Nagy-Britanniában - Londonban és Manchesterben -, addig a kezelésre jogosultnak ítélt betegeket az Egyesült Államok és Svájcba küldik terápiára.

Az Ashya-ügy élénk vitát indított el Nagy-Britanniában az egészségügyi ellátásról és arról, hogy a hatóságok mennyire mélyen avatkozhatnak bele a legkényesebb személyes ügyekbe, mint amilyen például az orvosi előírások betartása. A brit hatóságok közölték, hogy nem kérnek bocsánatot az elfogatóparancs kiadásáért.

Inkább bíráljanak túlbuzgóságért, mint hogy esetleg utólag kelljen magyarázkodnom egy gyermek elvesztéséért, mondta Chris Shead, a körözést kezdeményező Hampshire megyei rendőri vezető. A gyermek nagymamája hihetetlen kegyetlenségnek nevezte fia és menye meghurcolását, és azt, hogy a haldokló gyermeket elszakították szüleitől, akik a nap minden percében vele voltak.

A súlyos beteg kisfiú egyik nagyobb testvére, Naveed internetes kampányt indított, amelyben kéri, hogy bocsássák szabadon a szüleit, és engedélyezzék az általuk legjobbnak vélt kezelés megválasztását. Az internetes petíciót David Cameron brit miniszterelnöknek címezték, eddig több mint tizenkétezren írták alá. A Youtube-ra feltett videóban adományokat is kérnek az alternatív kezelés finanszírozásához.