Harminc évig ült ártatlanul börtönben egy értelmi fogyatékkal élő testvérpár az USA-ban

2014.09.03. 19:09
A beismerő vallomásukban olyan tények is szerepeltek, amelyekről nem tudhattak. Ma már tudják, hogy ki a bűnös

1983-ban egy megerőszakolt tizenegy éves lány, Sabrina Buie holttestére bukkantak Red Springs egyik szójaföldjén. A test közelében üres sörösdobozokat és cigarettacsikkeket találtak. A rendőrség kihallgatta az akkor 19 és 15 éves féltestvéreket, Henry Lee McCollumot és Leon Brownt. Bár McCollum eleinte semmit sem tudott az ügyről, egy ötórás kihallgatást követően mindketten aláírták beismerő vallomásukat.

A fiatalok vallomása olyan tényeket is tartalmazott, amelyekről a hatóságok mai ismerete szerint nem is lehetett tudomásuk. Akkoriban a vallomástételt még nem kellett hang- és videofelvételekkel alátámasztani. A védőügyvédek szerint nem voltak kézzel fogható bizonyítékok, amelyek McCollum vagy Brown bűnösségére utaltak volna. A sörösdobozokon talált ujjlenyomatok sem egyeztek az övékkel.

Csaknem egy hónappal Sabrina Buie meggyilkolása után ugyanabban a városban egy szintén megerőszakolt és megölt 18 éves lány tetemére bukkantak egy mezőn. Az ügyben a ma 74 éves Roscoe Artist találták bűnösnek. Bár a férfi mindössze száz méterre lakott attól a helytől, ahol Buiet meggyilkolták, 1983-ban nem hallgatták ki emiatt.

A cigarettacsikkeken most elvégzett DNS-vizsgálatok azonban bizonyították, hogy a tizenegy éves lány megölésében is Artist a bűnös. Ő jelenleg is életfogytig tartó börtönbüntetését tölti többrendbeli erőszakért és gyilkosságért.

A halálra ítélt, ma ötvenéves McCollumot és életfogytiglani börtönre ítélt féltestvérét, a 46 éves Brownt 1984-ben "hamis vallomások" alapján ítélték el - közölte ügyvédjük. "Szörnyű látni, hogy jogrendszerünk börtönbe küldött két ártatlan, értelmi fogyatékos gyermeket egy olyan tettért, amelyet nem követtek el" - mondta el Ken Rose, McCollum ügyvédje. Rose a halálbüntetéssel záródó perekkel foglalkozó központ munkatársa, amelynek feladata az észak-karolinai halálra ítéltek jogi képviselete és patronálása.

Az Innocence Project (Ártatlanság Projekt) nevű amerikai szervezet szerint több mint 300 ártatlanul elítélt amerikai, köztük 18 halálra ítélt szabadon bocsátását sikerült elérni DNS-tesztek útján szerzett bizonyítékokkal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport