Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy héten belül 59-en kapták el a dengue-lázat Tokió egyik parkjában

2014.09.05. 10:38

Ideiglenesen lezárták pénteken a japán főváros egyik népszerű parkját, miután egy héten belül 59, a parkban vagy környékén megfordult embernél azonosítottak dengue-lázas megbetegedést, írja az MTI.

A  tokiói Jojogi parkba látogatókat a kórokozót hordozó szúnyogok csíphették meg. A betegek állapota nem súlyos. Japánban 1945 óta nem jelentettek olyan dengue-lázas megbetegedést, amely nem külföldről behurcolt eset volt.

A múlt heti első megbetegedések után az egészségügyi hatóságok tíz helyen helyeztek el szúnyogcsapdákat a több mint fél négyzetkilométer területű, 1967-ben létesített parkban, és a befogott 276 szúnyogból, legalább ötben kimutatták a kórt.

Siozaki Jaszuhisza egészségügyi miniszter pénteken nyugalomra szólította fel a lakosságot, és elmondta, hogy a helyi kormányzatok iránymutatást kapnak arra, miképpen ismerjék fel és kezeljék a dengue-lázas megbetegedéseket.

Mi az a dengue-láz?

Az ízületeket megtámadó dengue-lázat az embervért kifejezetten kedvelő Aedes aegypti névre hallgató szúnyog terjeszti. Neki semmi baja nem lesz a vírustól, minket viszont egyetlen csípéssel megfertőzhet. Nincs ellene védőoltás, a kezelés is inkább csak tüneti.

A dengue-láz alapesetben láz, fejfájás, bőrkiütés és izomfájdalmakkal jár, ezek annyira erősek lehetnek, hogy a betegséget csonttörő láznak is hívják. Jó esetben magától is elmúlik, rosszabban vérzéses láz alakulhat ki, vagy kórósan alacsony vérnyomásos dengue-sokk szindróma jelentkezhet. Megfelelő kezeléssel csak a fertőzöttek kevesebb mint egy százaléka hal bele a betegségbe, de világszinten ez is több mint 10000 életet jelent minden évben.

A globális felmelegedés miatt a jövőben Európában is elterjedhetnek a vírussal fertőzött szúnyogok, figyelmeztettek nemrégiben a kutatók. A betegség megjelenését jósoló modell szerint főleg a mediterráneumban, Spanyolországban, Olaszországban és a Balkánon van nagy esély arra, hogy a dengue-lázat okozó szúnyogfaj otthonra talál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!