Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Ágyúlövések hallatszanak Ukrajnában

2014.09.07. 00:08

Szemtanúk nagy erejű robbanásokról és tüzérségi tűzről számoltak be szombat este az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol város közelében, ahol az ukrán hadsereg állásai vannak.

A BBC riportere lövésekről és robbanásokról írt a twitterén, ahol közzétette ezt a képet:

Az egyik kommentben azt írták, hogy az ország más területeiről is érkeztek jelentések a tűzszünet megsértéséről, de még várnak a tűzszünet megsértésének bejelentésével.

A BBC vasárnap reggel már azt írta: újra ágyútűz volt a donyecki repülőtér közelében, és erősödik a félelem, hogy a tűzszünet a végét járja.

A BBC cikke szombat éjjel még arról írt, hogy az ukrán és az orosz elnök szerint nagyjából betartják a pénteken megkötött egyezményt. Porosenko és Putyin telefonon egyeztetett arról, hogyan lehetne tartóssá tenni a tűzszünetet: mindketten úgy gondolják, további lépések kellenek.

Az UNIAN hírügynökség szerint a műtőasztalon meghalt egy 33 éves nő, akit szívtájékon repeszek sebesítettek meg, és vasárnapra virradóra került kórházba. Ő lehet a mariupoli összetűzések első polgári áldozata, írja az MTI.

Korábban az oroszbarát szakadárok azt közölték, hogy a kormányerők a tűzszünetet megszegve támadást intéztek ellenük. Ezt követően az Azov zászlóalj ukrán önkéntesei is azt állították, hogy Grad rakétákkal lövik őket - írta az MTI.

A "donyecki népköztársaság" védelmi tárcája arról számolt be, hogy a "népfelkelőket" kezdték el ukrán részről Grad rakéta-sorozatvetőből lőni, akik válaszolni kényszerültek, így bontakozott ki a nehézfegyverzettel vívott tűzpárbaj.

A szakadárok a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint azt is bejelentették, hogy az ukrán hadsereg egységei a tűzszünetet kihasználva támadásba lendültek és tűz alá vették a Donyeck és Mariupol között fekvő stratégiai fontosságú Telmanovo települést, a harcok során visszafoglalták a járási központot, jelentős mennyiségű páncélozott harcjárművet bevetve.

Vasárnap Andrij Purgin, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" miniszterelnök-helyettese azt mondta a Ria Novosztyinak, hogy nem használják és nem is fogják használni fegyvereiket, és a provokációk ellenére szigorúan tartják magukat a minszki tűzszüneti megállapodáshoz.

Az orosz média arról írt vasárnap reggel, hogy a szakadárok vezetői a tűzszünet betartásának ellenőrzésére szólították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ).

Az ukrán hadsereg és az oroszpárti kelet-ukrajnai szeparatisták között pénteken késő délután lépett életbe tűzszünet, amely egy tágabb béketerv részét képezi. Célja, hogy véget vessenek az öt hónapja tartó harcoknak. 

Svjatoszlav Ceholki, az ukrán elnök szóvivője közölte egy kijevi lappal, hogy a minszki megállapodással összhangban elkezdődött a fogolycsere. A vezérkarból származó információk szerint a Luhanszk megyei Milove ellenőrző pontnál két ukrán katonát adtak át a hadseregnek.