Adalbert
13 °C
21 °C

Hülye bankok, ecetes krumpli: ezért van elegem a britekből

1280px.
2014.09.08. 00:05
Sok fura dolgot láttam az elmúlt 3 és fél évben, amit az Egyesült Királyságban töltöttem – kezdi sirámait egy Nagy-Britanniában élő lengyel IT-tanácsadó a Redditen, aki pontokba szedte, mi mindentől képed el, mióta kiköltözött. A britek imádják, az újságírók is azonnal lecsaptak a listára, a szerző csak annyit kért, név nélkül közöljék pontjait.

Imádok az Egyesült Királyságban élni, de ezeket a képtelen dolgokat nem érem fel ésszel. Lehet, hogy minden országban vannak hasonlók?

– tette fel a szónoki kérdést a hőbörgő lengyel, aki három és fél év után sem érti teljesen választott hazáját. Posztjában csak értetlenségét akarta világgá kürtölni michal77, de a téma azonnal sláger lett a Redditen, sőt, a görbe tükör megjárta a brit lapokat is.

Mindezt azért osztom meg, hogy hátha most megtudom, mi a franc folyik körülöttem. Van, ami pozitív, van, ami negatív – csak megfigyelések:

 • Bankok. Folyószámlát nyitni rémálom volt, Lengyelországban a főutcán végigsétálva két óra alatt ötöt lehet nyitni egy személyivel és nulla pénzügyi előtörténettel. Ott vásárlóként kezelnek, örömmel szolgálnak ki – a britekkel ellentétben, itt hiteltörténet (de hogy, ha egyszer most érkeztem?) és lakcímigazolás is kell.
  Elég szubjektív döntés volt így is, mindenki össze-vissza egymásnak ellentmondva beszélt, mire végül sikerült megnyitni a számlát.
 • Csekkek. Ki a halál használ csekkeket a huszonegyedik században?
 • Betegen a munkahelyen. Ha beteg vagy, maradj otthon, hogy ne fertőzd meg jövő hétre a fél irodát.
 • Tejes tea, ecetes sült krumpli. Mostanra megszoktam és megszerettem őket, de kérdeztek volna meg fél éve, hogy kérek-e a krumplira ecetet.

Önnek miből van elege?

Az Egyesült Királyságban él? Egyetért vagy mese habbal a lengyel zokszózápor? Tényleg csak a forróvizes palackkal szexelnek és bénán vágnak hajat a kimért britek? Önnek mi volt furcsa vagy kellemetlen? Miben más kint, mint az óhazában, mi a legjobb és a legrosszabb? Írja meg saját sztorijait, panaszait, kellemes és kellemetlen csalódásait a tema+brit@mail.index.hu címre!

 • Balra tarts. Hiába megyek a legmagasabb megengedett sebességgel a középső sávban, balra váltva el szoktam engedni a középső sávban a gyorshajtókat, mert akkor is levillognak, ha a belső sáv üres. Viszont nem engednek vissza, minden egyes alkalommal egyszerre egy rakás, nálam alig gyorsabb autó előz meg, én meg beragadok egy 50-60-nal döcögő teherautó mögé. 
 • Parkolás. Otthon elvontatnák a szabálytalanul parkolókat (még a vontatást is kifizettetnék), itt kerülgethetjük az úton hagyott autókat. Remek lecke nyugodt vezetésből, udvariasságból és józan észből.
 • Benzin. Venni literben lehet, a számláló mérföldben méri. Miért?
 • Külön meleg- és hidegvizes csap. Hagyjuk.
 • Kupleráj. Egyszer tanúja voltam, hogy egy fickó este a metrón mekis kaját zabált, mint egy disznó. Az összes papírt az ülésen hagyta, amikor leszállt, még csak nem is rakta bele az egészet az egyik zacskóba, inkább három-négy ülést összezsírozott. Oroszországon kívül sehol nem láttam még ehhez foghatót.
 • Biztosítás mindenre. Autó, ház, bicikli, kisállat, nagyállat, fogorvosi, albérleti, szakmai, életbiztosítás.
 • Vonat. Szeretem, mert pontos és jók az átszállások. Amit utálok: az ára. Egy ismerősöm a fizetése harmadát költi arra, hogy bejárjon dolgozni.
 • Daily Mail. Most komolyan, ezt ki veszi meg?
 • Szolgáltatások. A fiamat egyszer vissza kellett vinnem a fodrászhoz, mert úgy nézett ki az első vágás után, mint egy madárijesztő. Baloldalt kétszer olyan hosszú maradt a haja, mint a jobbon, és még azt sem értették, hogy mi a probléma, azt mondták, hogy észre se vették. Aztán 15 perc alatt tovább rontotta, a főnököt kellett hívnom, aki végül rendbe hozta. Olyan is volt, hogy csak három kereket cseréltek ki a szerelők az autómon, „mert a negyedikkel nem volt semmi gond”, a műszakin persze elmeszeltek két nappal később. Éttermekben a koszos tányér állandó kellék, a rezsiszámlákon volt, hogy más fogyasztását számlázták ki nekem, hét hónapig tartott, mire megkaptam a jó számlát, de a pénzt akkor sem fizették vissza. Szállítottak házhoz bútort hiányzó alkatrészekkel, hiába mondtam el pontosan, mi kell, a pótlás sokadik próbálkozásra jött össze.
 • Oktatás. A fiam nem a legértelmesebb gyerek a világon, legalábbis nem volt az, mielőtt idejött. Osztályutolsóból itt évfolyamelső lett, mert a diákoknak itt nem kell semmit csinálniuk. 
 • Önkiszolgáló kassza. Imádom, de miért csak én használom? Előfordul, hogy eladónak néznek.
 • Tejföl. Meglepően ritka, írót pedig csak a lengyel boltban lehet kapni.
 • Bojler. Minden otthon középpontja, a Facebookot elárasztják a bedöglött bojlerek. És a megjavítottak.

Pozitívumból végül nem sokra futotta a posztban:

 • Alig vannak közúti rendőrök, szinte semmi traffipax, mégis szinte mindenki figyelmesen, nyugodtan és szabályosan vezet. Imádom. Lengyelországban épp az ellentéte, kamerák, rendőrök, traffipax, amerre a szem ellát, mégis mindenki úgy vezet, mint az őrült. Előzés kanyarban, záróvonalon át, háromsávos szlalom – nem is értem, hogy működik itt ilyen jól anélkül, hogy kikényszerítenék.

– írta michal77, újságíróknak nyilatkozva hozzátéve azt is, hogy

Szép ez az ország, a legtöbb ember kedves, udvarias és vidám, főleg a jellegzetes lengyel borúval összevetve. Nem tudom, honnan ered a különbség, talán öröklődő, vagy a kommunizmus hozadéka, de érezhetően más.

„A szárazföldi európaiaknak van nemi életük, az angolok csak forróvizes palackot visznek ágyba.”

 • „Az angol ember, amikor egyedül van, rendezett egyfős sort alkot.”
 • „A britek bátor emberek, bármivel képesek szembenézni, kivéve a valóságot.”
 • „Hogy miért nem pánikolnak a britek? – Dehogynem pánikolnak, csak csendesen teszik. A páni félelmüket szabad szemmel lehetetlen megkülönböztetni az eksztázistól.”
 • „Az európaiak szerint az élet játék, a britek szerint a krikett.”

Nem michal77 az első, aki görbe tükröt tart a britek elé. Legismertebb elődje történetesen a magyar származású Mikes György író, újságíró, és humorista, akinek leghíresebb könyve az Anglia papucsban, mely angol eredetiben (How to Be an Alien) azonnal világhírűvé tette a szerzőt. Az 1912-ben született Mikes 1938-ban a Reggel és a 8 Órai Ujság kiküldött tudósítója lett Angliában. Zsidó származása miatt maradt kint, 1946-ban állampolgárságot kapott.

1939-től a a BBC magyar osztályán tévériportokat készített. 1975-től haláláig rendszeresen szerepelt a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adásaiban, 1987-ban halt meg Londonban. Sárközi Mátyás írását itt, Faludy Györgyét itt olvashatja róla, keretes írásunk címéről pedig annyit kell tudni, hogy

ebből az egy mondatból áll az Anglia papucsban Nemi élet című fejezete.