Klotild
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Cameron szíve múlhat a skót elszakadáson

2014.09.10. 19:18

Megszakadna a szívem, ha ez a nemzeteknek általunk felépített családja darabokra szakadna

– mondta szerdán David Cameron brit miniszterelnök, nyolc nappal a Skócia függetlenedéséről megrendezendő referendum előtt.

A kormányfő a skót régió fővárosában, Edinburgh-ban tartott, érzelmes hangú beszédében az Egyesült Királyság egysége mellett szállt síkra, amelyet "nemzetek családjának" nevezett, és amelyhez az "erős és büszke" skót nép immár háromszáz éve önként tartozik.

A megszorítások miatt mennének

Cameron, a konzervatív párt vezetője, valamint Ed Miliband, a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője és Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, a Liberális Demokraták vezetője a brit parlament szokásos heti vitamenetrendjét is felborítva szerdán Skóciába utazott, hogy a skót függetlenségpárti tábor drámai előretörése miatt személyesen kapcsolódjon be a brit unió fenntartásáért folyó kampányba.

Alex Salmond, a skót függetlenségpártiak vezetője szerint a népszerűtlen angol politikusok látogatása csupán az elszakadást pártolók kampányát segíti. A tartomány függetlenedését támogatók közül többen úgy vélték, jelentős részben a Cameron-kormány költségvetési megszorításai magyarázzák a 307 éves brit unió felbontására irányuló törekvéseket.

Tűzzék ki a skót zászlót a Downing Streetben

A brit kormányfő elismerte népszerűtlenségét, ugyanakkor úgy vélte, a szeptember 18-án esedékes szavazás nem arról szól, hogy "még egyet rúgjanak az átkozott torykba". Hozzátette, hogy ez a döntés nem a következő öt évről, hanem a következő évszázadról szól. A BBC szerint amikor Cameront arról kérdezték, hogy nem lenne-e könnyebb a pártjának választásokat nyerni, ha Skócia nem lenne az Egyesült Királyság része, Cameron azt válaszolta, hogy neki sokkal fontosabb az országa, mint a pártja.

Cameron, akinek a függetlenségpártiak győzelme esetén a távozást is számításba kell vennie, korábban elrendelte, hogy a referendum lebonyolításáig tűzzék ki a kék-fehér skót zászlót a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal épületére, ezzel is jelezve, Skócia az unió szerves része.

A legutóbbi felmérések a két tábor holtversenyét jelezték, sőt az egyik közvélemény-kutató a hét végén már a függetlenségpártiak minimális előnyét mutatta ki, alaposan megtépázva a fontot és a skót nagyvállalatok részvényárfolyamait.