Ötödével több ebolás lehet Sierra Leonéban

2014.09.10. 20:35

Sierra Leone egészségügyi hatóságai szerint akár 20 százalékkal több ebolás beteg lehet az országban, mint amennyiről eddig tudtak; a pontosabb adat a 72 órás, országos kijárási tilalom alatt fog kiderülni – írja az MTI.

A szeptember 19-21. közötti időszakban 20 ezer önkéntes jár házról házra, hogy feljegyezzék az új megbetegedéseket, összegyűjtsék a holttesteket, és karanténba vigyék a gyaníthatóan fertőzötteket. A hatóságok csak a fővárosban, Freetownban tíz negyedet jelöltek ki, ahol nagyon sok betegre lehet számítani. Az elkülönítőket ágyakkal felszerelt iskolákban rendezik be.

Gatesék 50 milliót küldenek gyógyszerre

A regisztráción kívül az a fő cél, hogy a kijárási tilalom 72 órája alatt az emberek közötti érintkezés akadályozásával megszakítsák a járvány terjedését. Sierra Leonéban a legutóbbi adat szerint 500-an haltak meg az Ebolától az 1400 megbetegedett közül.

Bill és Melinda Gates emberbaráti alapítványa 50 millió dollárt adományoz a járvány elleni küzdelemre - jelentették be szerdán Washingtonban. A pénzt azonnal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más nemzetközi szervezetek rendelkezésére bocsátják.

A támogatást egyrészt a betegség terjedésének akadályozására szánják, a nagyon hiányzó gyógyszerek és orvosi felszerelések beszerzése által; másrészt pedig diagnosztikai eszközök és a vírus elleni védőoltás kifejlesztésére. Az adománytól azt remélik, hogy felgyorsítja a rendkívüli intézkedések végrehajtását az érintett nyugat-afrikai országokban.

Az Air France dolgozói lázonganak

Az Air France légitársaság légikísérői után egyes pilóták is bejelentették, hogy nem hajlandóak az Ebolával fertőzött országokba repülni - közölte a szakszervezetük, amely támogatja a döntésüket, tekintettel a súlyos veszélyre.

A cég igazgatósága megígérte, hogy a hajózó személyzet egyetlen tagját sem éri semmilyen hátrány, ha nem vállalja az utat az érintett országokba. A francia légitársaság az egyik a kevesek közül, amely még indít járatokat a térségbe, kivéve Sierra Leonét, ahonnan a párizsi kormány eltanácsolta. Az Air France személyzete és utasai közül eddig még senki sem fertőződött meg a betegséggel.

Mi ez az egész?

Hivatalos adatok szerint szeptember 6-ig 2296-an haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírustól eddig 4293 ember lett beteg. Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.  • Hírek
  • Bankszámla