Bravó, magyar bíróság!

2014.09.12. 13:00
 • Meggyőzhetetlen volt a magyar bíróság: Varholíková kemény büntetést kapott! (cas.sk)
 • A bírónő Varholíková lelkére beszélt: eddig mindent megkapott életében, most ez megváltozik! (topky.sk)
 • A bírónő meglepte Varholíkovát őszinte beszédével. (tivi.azet.sk)
 • Varholíková kemény büntetése: ilyen ítéletre nem számított. (pluska.sk)
 • Hideg zuhany Rezešovára: három évvel többet kapott másodfokon! (blesk.cz)

Kemény, de megérdemelt büntetést kapott Eva Rezešová a szlovák és cseh bulvárlapok szerint. Bár felmerültek találgatások egy esetleges enyhítő ítélettel kapcsolatban, a lapok többsége “hideg zuhanyként” értékelte a magasabb büntetési tételt. Több lap megjegyzi, hogy az ítélethirdetés után Rezešová elhagyta termet, de az áldozatok hozzátartozói helyükön maradtak és sírtak.

A szlovák milliomosnő ügyében másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön hirdetett ítéletet: Rezešová kilenc év börtönt kapott a négy halálos áldozattal járó baleset okozásáért, és a járművezetéstől nyolc évre eltiltották. Az ítélethirdetésről minden szlovákiai és cseh országos bulvárlap és internetes oldal beszámolt.

Rezešová anyja bocsánatot kért

A Topky.sk kiemeli, hogy a bírónő megkérdőjelezte Rezešová őszinte bocsánatkérését. A lap megszólította Rezešová védőjét is, aki szerint ügyfele legborzasztóbb napja ez, de a bírósági tárgyalás során átértékelte eddigi életét. A szabadulás szintén nehéz pillanatokat fog jelenteni számára, hiszen gyerekei addigra már felnőnek.

"Hatalmas tragédia és szerencsétlenség ez az eset. A legmélyebb alázattal kérek elnézést az elhunyt emberek családtagjaitól az eset miatt, amely egy életre szóló lelkiismeret-furdalást jelent számunkra. Mindannyiukat nagyon sajnálom. Lányom kész vállalni a teljes felelősséget azért a tragédiáért, amelyet okozott" - nyilatkozta a noviny.sk-nak Eva Rezešová édesanyja.

Elégedett szlovákok

 • "Bravó magyar bíróság, bravó magyar igazságszolgáltatás!"
 • "Nyilvánvaló, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem korrumpálódott annyira, mint a szlovák."
 • "Legalább valahol még Európában létezik igazságosság!"
 • "Rezešovának pechje volt, hogy Magyarországon karambolozott, nálunk már rég szabadlábon lenne."
 • "Magyarországon az igazság sokkal igazságosabb."
 • "Sokkoló ítélet azoknak, akik azt hitték, hogy meg lehet venni a bíróságot, még Magyarországon is!"

Elégedettséggel vette tudomásul a szlovák közvélemény jó része Rezešová büntetését. Nagyon sok komment a magyar igazságszolgáltatást dicséri, ezek az emberek hasonló ítéletet nem tudtak volna elképzelni Szlovákiában. Sokan azért éreznek megnyugvást, mert a Rezeš-lány a rendszerváltás utáni privatizációk során gátlástalanul meggazdagodott, minden bírósági ügyet megúszó személyek és az azt jelképező Mečiar-rendszer szimbólumává vált. Ismert: Eva Varholíková apja Alexander Rezeš a Mečiar-kormány minisztere volt.

Egy vélhetően szlovákiai magyar kommentelő meg is jegyzi: meglepő, hogy a magyarországi kommentek nagy része nemcsak az áldozatokat, de Rezešovát is sajnálja, elfogultsággal vádolják a bírót, olyan érzése volt, hogy a magyar közvélemény inkább Varholíková pártján áll, mint a szlovák. A magyarok szerinte egy fiatal, attraktív nőt látnak Rezešovában, és kevésbé érdekli őket családi háttere.

"Az igazság Magyarországon van"

Egy másik kommentelő szerint is örülni kell a magyar igazságszolgáltatásnak, amely legalább egy kis védelmet ad korrupt társadalmuk magukat kiválasztottnak képzelő élősködőivel szemben. A kommentelő csak azt sajnálja, hogy csupán egy darab celebritásról van összesen szó, akinek arroganciájától legalább egy pillanatra nem kell tartani. De ki fog minket megvédeni a többi Mečiar és Slota fiókától?  - kérdezi.

Egyetért ezzel az a kommentelő, aki hozzáteszi: itt az ideje az igazságszolgáltatás nemzetköziesítésének. A Rezešová-ítélet szerinte megmutatta, hogy mostantól kezdve a lokális jellegű ügyeket más országokban kell kivizsgálni, mint ahol az eset történt, mert csak így biztosított a végső ítélet függetlensége. Nem kéne a legnevetségesebb, legabszurdabb és legkirívóbb ítéleteinket újratárgyaltatni Brüsszelben vagy egy magyar bíróságon?

A szlovákok vinnék a bírónőt is

Sok szlovák hozzászóló kiemelte a bírónő záró beszédét, amely szerintük nagyon pontosan illett Rezešová romlott, hálátlan és arrogáns természetéhez. Mások nem jutnak szóhoz, hiszen akadályoztatást, vesztegetést és klasszikus rezesi praktikákat vártak, de helyette egy teljesen korrekt módon lefolytatott tárgyalást láthattak. Ahogy egyikük fogalmaz: "hab a tortán, ahogy a bírónő leírta Rezešová életszemléletét. Ha lehetséges lenne, most azonnal fognám a bírónőt, és kinevezném a szlovák legfelsőbb bíróság élére."

Egy másik kommentelő is a bírónőt dicséri, aki szerinte egy másik bolygóról érkezett. A kommentelő rég nem hallott közép-európai ország bíróságán ilyen elvi és lényegre törő beszédet, amelyet volt bátorság egyenesen a romlott személy szemébe mondani. "Ilyet mi már régen nem hallottunk itthon, és nem is álmodhatunk róla. Csak remélni tudom, hogy hamarosan nálunk is találnak egy ilyen bölcs és igazságos bírónőt, mint Stubeczky Sarolta."

Morgolódó csehek

 • "Kiváló hír!!! Ez a celebritás megérdemli a legkeményebb büntetést. Bár ha az ártatlan emberek szörnyű halálára gondolok, keveslem, adekvát büntetés életfogytiglani lenne."
 • "Javaslom, hogy Rezešová újra fellebbezzen, hogy végre megkapja az életfogytot!"
 • "Beképzelt, arrogáns disznó, pont olyanok, mint nálunk, senkiházi újgazdagok, akik azt  hiszik, hogy mindent lehet. Életfogytiglanit neki!"
 • "Az összes jöttmentnek figyelmeztetés ez, hogy a pénz mindenhol nem védi meg őket. Nálunk sajnos nem így történt volna, ahogy Magyarországon."


Meglepő módon sok cseh kommentelő elégedetlen az ítélettel, sokan kevésnek tartják a kilenc évet négy ember halála miatt. Az elégedetlenkedők többsége minimum kétszeres büntetést tartott volna igazságosnak, de voltak, akik életfogytiglani börtönt emlegettek. De még ezek az elégedetlenkedők is megjegyzik: szerencse, hogy Magyarországon tárgyalták az esetet, mert ez az ítélet Csehországban biztosan nem születhetett volna meg korrupt bíróságuk miatt. • Tippek
 • Biztosítás