János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Franciaországban megduplázódott az antiszemita tettek száma

2014.09.12. 06:19 Módosítva: 2014.09.12. 06:20

Franciaországban gyakorlatilag megduplázódott - 91 százalékkal nőtt - az antiszemita tettek és fenyegetések száma az év első hét hónapja alatt - közölte a zsidó intézményeket képviselő tanács (Crif) csütörtökön.

Január elseje és július 31-e között 527 antiszemita tettet vagy fenyegetést jegyeztek föl, a tavalyi 276-tal szemben ugyanebben az időszakban. Az adatok a belügyminisztériumtól származnak, de a Crif hozta nyilvánosságra őket. A források szerint a legnagyobb növekedés (126 százalék) a támadások vagy támadási kísérletek és vandalizmus területén volt, míg a fenyegetések - szavak, gesztusok, gyalázkodó írások, levelek és falfirkák formájában - 79 százalékkal gyakoriabbak.

Még nyugtalanítóbb, hogy az erőszak új formái jelentek meg: szervezett bandák támadásai, a zsinagógák elleni, előre kitervelt agresszió, zsidó boltok feldúlása és végül a terrortámadások.

Izrael és az Egyesült Államok után Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség; létszámát 5-600 ezerre teszik. Az Izraelbe kivándorlók száma az idén a becslések szerint öt és fél ezer lesz, amivel Franciaország a világon most először az első helyre kerül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!