Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Mobilházakat kapnak kibombázott gázai családok

2014.09.14. 12:28

Átmeneti mobilházakhoz juthat ötven kibombázott gázai család még a tél beállta előtt az Egyesült Arab Emírségek adományából. A nyári „Erős Szikla” hadműveletben a gázai lakásügyi minisztérium adatai szerint teljesen leromboltak 9800 otthont, további nyolcezer pedig lakhatatlanná vált, írja az MTI.

A kibombázottak sátrakban, rokonoknál, hatvanötezren közülük az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak az iskoláiban élnek.

Az otthontalanná váltak közül ötven Hán-Juniszban élő család költözhetett szombaton a hatszemélyes átmeneti mobil otthonokba, amelyekben két hálószoba, fürdőszoba és konyha található. Egy-egy ilyen mobilház mintegy hétezer dollárba, mintegy 1,7 millió forintba kerül.

A nyári háború miatt kéthetes késéssel indult a tanév, de vasárnap megkezdődött a tanítás a mintegy félmillió gázai diáknak. A gázai oktatási minisztérium adatai szerint 230 ezer általános és középiskolás iratkozott be az állami iskolákba, míg kétszázezren az ENSZ iskoláiban, és több tízezren magánintézményekben tanulnak. Az első hetekben pszichológiai tanácsadással és játékokkal segítik a gyerekek beilleszkedését az iskolába.

Az augusztus huszonhatodikán véget ért harcokban nem csak lakóházak sérültek meg, leromboltak huszonhat iskolát is, és károk keletkeztek kétszázharminckét oktatást szolgáló épületben.