16:00, December 09. ÉLŐ
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Már a török határnál jár az Iszlám Állam

2014.09.18. 12:52

Tizenhat kurd falut foglalt el az Iszlám Állam Észak-Szíriában, miközben a szélsőségesek előrenyomulnak Ain-el-Arab török határváros felé - közölte csütörtökön egy pesmerga (kurd harcos) tisztre hivatkozva az MTI.

Öcalan Iso, az YPG kurd fegyveres csoport parancsnoka azt mondta, hogy a szunnita terrorszervezet harcosai nehézfegyverzetet - például harckocsit - vetettek be az összecsapásban. A támadás után a kurd harcosok felszólították a térségbeli kurd pártokat, hogy nyújtsanak katonai segítséget egységeiknek a terrorszervezet elleni küzdelemhez. Iso elmondta, hogy egyebek mellett a török Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támogatását kérték.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) megerősítette, hogy az előző nap kezdett offenzíva során az Iszlám Állam nagyszámú fegyverese bevette a kurd falvakat. Az OSDH azt is közölte, hogy a szíriai kormány robbanóanyagokkal töltött hordókat dobott le az észak-szíriai Báb városára, a támadásban legalább tizenketten meghaltak, és több tucatnyian megsebesültek. Báb városa a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ellen harcoló Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll.

Szerda éjjel az Egyesült Államok képviselőháza arról döntött, hogy a hadsereg szíriai felkelőket képez ki és fegyverez fel az Iszlám Állam elleni harcra. A döntés kedvezményezettje a mérsékeltnek tartott Szabad Szíriai Hadsereg, melynek felszerlésére és kiképzésére 500 millió dollárt áldoz majd az USA.

Chuck Hagel védelmi miniszter kedden úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint egy év alatt több mint 5 ezer fegyverest tudnak majd felkészíteni a harcra. Ez – különösen az USA légierejével megtámogatva – komoly ütőerőt képviselne, hiszen becslések szerint az ISIS harcosai sem tesznek ki 10 ezer főnél többet, az ő harckészültségük ráadásul messze elmarad hírnevüktől.



  • Hírek
  • Hírek