55-45: győztek az uniópártiak Skóciában

2014.09.19. 06:28

Véget ért a Skócia függetlenségéről rendezett népszavazás, amit 55,3-44,7-re az egységpártiak nyertek meg. A YouGov közvélemény-kutató egyedüliként már a számolás kezdetekor 54-46-ot vetített előre, a cég elnöke 99 százalékra tette, hogy a NEM szavazatok lesznek többségben. Csaknem ötmillió skót választó magyar idő szerint csütörtök reggel nyolctól adhatta le voksát, a szavazókörök este 11-kor zártak, a népszavazás eredménye viszont csak péntek hajnalra volt várható. A részvétel rekordmagas, 84,5 százalékos volt. Ha mégis a az elszakadáspártiak nyertek volna, akkor 2016. március 24-én kiálthatták volna ki a független Skóciát, így azonban jó időre messzire került az elszakadás kérdése.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szavazatokat még számolják a Skócia függetlenségéről rendezett csütörtöki népszavazás után, de több mint kétharmados feldolgozottságnál 54,3-45,7-re vezetnek az uniópártiak, vagyis Skócia az Egyesült Királyság része marad.

  • A BBC szerint végül 55 százalékkal nyernek majd a NEM tábor hívei. David Cameron brit miniszterelnök várhatóan magyar idő szerint nyolckor mond beszédet.

  • Alex Salmond skót miniszterelnök sem szólalt még meg, de Nicola Sturgeon, a helyettese már elismerte a vereséget. Mint írta, nagyon csalódottak, de két fontos üzenetet is látnak:

    A skótok hallatták hangjukat. Másodszor már most is több mint egymillió függetlenségpárti szavazattal kijelenthetjük, hogy nagy igény van a változásra.

  • Rekordrészvételt jósoltak, és végül valóban 84,5 százalék ment el szavazni. East Dunbartonshire-ben volt a legmagasabb, 91 százalékos a részvétel. A 32 körzet közül 3-ban még számolnak, és négyben, Dundee-ban, Glasgow-ban, North Lanarkshire-ben és West Dunbartonshire-ben nyertek az elszakadáspártiak.

  • Semmi nem marad a régiben

    Az uniópártiak győzelmével a függetlenség kérdése egy időre távolabb került. A kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) és személyesen Alex Salmond miniszterelnök is sokat veszíthet a referendum bukásával, közben mégis meg is erősíthették táborukat, és 2016-ig biztosan ők vezetik Skóciát. Az uniópártiak győzelme sem jelenti azt, hogy minden marad a régiben. A három legnagyobb brit párt, a toryk, a liberális demokraták és a Munkáspárt vezetői együtt ígérték meg a kampányhajrában, hogy további jogköröket adnak Skóciának, amennyiben az Egyesült Királyság része marad. A Guardian szerint Cameron ígérete is veszélyt rejt magában, mert a toryk közül többen fellázadhatnak a skót parlament jogköreinek bővítése ellen. Bővebben itt>>>

  • Skócia egyelőre úgy döntött, hogy nem akar független állam lenni

    – mondta Alex Salmond skót miniszterelnök a vereséget elismerő beszédében. Mint mondta, elfogadja ezt, és arra kéri a skótokat, hogy ők is fogadják el. Méltatta, hogy 16 évesek is szavazhattak, szerinte a mostani szavazás is bizonyította, hogy joguk van részt venni a választásokon. Megköszönte, hogy ennyien elmentek szavazni, mint mondta, politikai karrierje elején nem gondolta volna, hogy ennyien kiállnak a függetlenség mellett. „Nem szabad visszatérni ahhoz, ami a referendum előtt volt" – mondta, és reméli, hogy a brit pártok vezetői betartják ígéretüket, és felülvizsgálják az eddig biztosított jogköröket.

    Egy nemzetként kell továbbmennünk

    – zárta beszédét.

  • A skótok az egységet választották. Megerősítették azokat a kötelékeket, amik az angolokhoz fűzik őket. Soha ne bomoljanak fel.

    Az uniópárti Better Together kampányt vezető Alistair Darling volt brit miniszterelnök is beszédet mondott. Hozzátette, hogy nehéz kampányon vannak túl, de a szavazásnak vége, az emberek pedig ha elszakadást nem is, de változást akarnak.

  • Jobb szembenézni a fontos döntésekkel, nem kikerülni azokat

    – mondta David Cameron brit miniszterelnök, aki hozzátette, hogy ő is azt akarta, tartsanak referendumot. Most azonban a kérdést Alex Salmond skót miniszterelnök szavaival élve egy generációra rendezték, mondta.

    Halljuk a hangotokat

    – üzente azonban azoknak, akik a függetlenségre szavaztak. Mint mondta, tovább kell lépni, de olyan megegyezés kell, ami a skótoknak és az Egyesült Királyság többi részének is jó.

  • A Guardian szerint Cameron túlélte a skót népszavazást, ami a bukását hozhatta volna, azonban így is kell még bőven manővereznie: el kell kerülnie, hogy az SNP valahogy a közeljövőben újrapróbálkozzon a referendummal, és saját pártján belül is le kell csillapítania a hőzöngőket, akik nem örülnének a skót parlamentnek adott újabb jogköröknek.

  • Cameron azt mondta, hogy a toryk, a liberális demokraták és a Munkáspárt tovább tárgyal a devolúcióról, vagyis jogkörök átruházásáról. Novemberre várható megegyezés, törvényjavaslatot pedig januárra készítenének. De olyan megoldás kell, ami Angliának is megfelel, utalt arra a kérdésfelvetésre, hogy miért szavazhatnak skót képviselők Londonban az angolokat érintő ügyekben, amikor az angol képviselők nem tehetik ugyanezt skót ügyekben. Azt is bejelentette, hogy szélesebb jogköröket akar adni a városoknak, de ennek részleteit majd a következő napokban ismerteti.

  • Ebben a körzetben nem számolták még össze a szavazatokat, ezért nincs még végeredmény. Cameron és Salmond elmondta beszédét, II. Erzsébet királynő pedig napközben fog kiadni közleményt.

  • A felföldi adatok is befutottak, így végleges: 55,3 százalékkal nyertek az egységpártiak, a függetlenség támogatói 44,7 százalékot értek el. A részvétel 84,6 százalékos volt. Köszönjük figyelmüket, amivel végigkövették a skót népszavazás eseményeit. Tizenhét év múlva találkozunk.