Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A nácizmus népszerűsítésével vádolja a magyarokat Putyin propagandagyára

2014.09.19. 08:59
Bemutatták a Nácizmus Fehér Könyve című könyvet Moszkvában, amely a 19 európai országban végzett felmérések eredményeit osztja meg az olvasóval. A könyv alapján Magyarország a második helyen áll a fasizmust népszerűsítő országok listáján. A magát nemzetközinek nevező a Világ Nácizmus Nélkül szervezetet azonban kizárólag oroszok vezetik, és egy Kreml-barát oligarcha áll mögötte.

A Baltikum és Görögország az első,

Magyarország és Románia a második helyen áll a fasizmust, illetve nácizmust „népszerűsítő" országok listáján. 

Legalábbis ez derült ki a Moszkvában bemutatott Nácizmus Fehér Könyve című felmérésben. A kutatás eredményeit elénk táró könyvet a Mir Bez Nacizma, azaz a Világ Nácizmus Nélkül nevezetű nonprofit szervezet készítette. A felmérés azt állítja: 2 éven keresztül készült, és 19 európai országban végeztek kutatásokat. A vizsgált országokban a jogi berendezkedést, a végrehajtó szerveket, a politikai programokat, a radikális nacionalista és az antifasiszta csoportokat kutatták fel. A könyv azt állítja, hogy azok az európai országok, ahol a történelmet megpróbálják átírni, valamint rehabilitálják a náci kollaboránsokat, még jobban ki vannak téve az ideológia újjáéledésének.

A Világ Nácizmus Nélkül

A szervezet nemzetközi mozgalomnak titulálja magát, de eközben orosz tulajdonban van, és orosz minden vezetője. A mozgalom alapítója és vezérigazgatója Boris Spiegel, orosz Kreml-barát oligarcha. És ha már a Baltikum a legnácibb, az észt titkosrendőrség szerint a Mir Bez Nacizma egy Moszkva-székhelyű propagandagyár, ami az orosz sovinizmust hivatott hirdetni.

A könyv bemutatója Moszkvában. Fotó: AEN
A könyv bemutatója Moszkvában. Fotó: AEN

A nácizmus egy igencsak elképzelhető jövője Európának

– írja a könyv

A sajtókonferencián elhangzottak alapján az is kiderül, hogy

A helyzet igen csak komoly. Abban az esetben, ha bekövetkezik a következő forradalom, nem liberális, se nem baloldali, hanem náci lesz. 

– mondta Valerij Engel, a szervezet elnökhelyettese. Szerinte Európában jelenleg nincs olyan ország, amely ne lenne intoleráns vagy xenofób más népekkel vagy népcsoportokkal szemben. Ugyanígy mindenhol van diszkrimináció direkt vagy indirekt módon.

Ukrajna az állandó példa

A kétéves felmérés eredményei érdekes módon pont az ukrán konfliktus átmeneti időszakában jelentek meg, továbbá az is figyelemre méltó, hogy bár két évig készült a kutatás, a könyv mégis az utóbbi hónapok ukrán krízisére reflektál folyamatosan, és a sajtótájékoztatón is gyakran felhozták az ukrán radikális nacionalizmust mint elrettentő példát. A könyv állításait ugyanakkor igazolja, hogy valóban több paramilitáris, szélsőjobboldali szervezet tűnt fel az ukrán oldalon a háborús konfliktusban, valamint az egyik legnagyobb csoport, az Azov hazafiasság órát tartott az Ötös számú gimnáziumban. Róluk itt és itt lehet többet megtudni. 

Oroszország a fasiszta Nyugat ellen

Annak ellenére, hogy az egész Szovjetunió, most pedig a putyini Oroszország is a II. világháború győzelmének és a fasizmus megdöntésének mámorában úszik a mai napig, többen megírták már, hogy Putyin rezsimje feltehetően pénzeli az európai szélsőjobbos szervezeteket. Feltételezhető, hogy az „oszd meg és uralkodj" elvén próbálja az egyébként is siralmas európai egységérzetet gyengíteni, illetve ez egy a sok módszer közül az orosz állampolgárok félelemben tartására, melynek segítségével a Kreml az olyan politikai lépéseit igazolja, mint a Krím bekebelezése vagy a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatása. 

A Viktor Janukovicsot elűző forradalom óta egyébként is hidegháborús hangulat uralkodik Putyin országában, az állami média ontja a fasisztákról szóló híreket, és a közvélemény nagy része is meggyőződéssel vallja, hogy a világ, köztük is elsőként az USA ellenük fordult, és Oroszország elpusztításán ügyködik. Ezt Oroszország számára a NATO-csúcs eredményei is igazolják, és az ország bekerítése a NATO- tagállamok által csak még jobban megerősíti sokak számára azt, amit a propaganda mond.