Sok tízezren vonultak fel a Népi Klímameneten

K  AP20140921091
2014.09.21. 20:57 Módosítva: 2014.09.21. 21:19

Több tízezren vonultak fel  New Yorkban a klímaváltozás elleni fellépés világnapján.

A szervezők szerint öt éve a világon sehol nem sikerült ekkora tömeget megmozgatni az ügy érdekében: a Manhattan központján három és fél kilométer hosszan vonuló Népi Klímameneten a szervezőkl szerint százezren voltak. A tömeghez csatlakozott Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, Bill de Blasio New York-i polgármester, Al Gore volt amerikai alelnök, Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo színész, valamint több amerikai szenátor is.

A ENSZ-ben kedden kezdődik csúcstalálkozó a környezetre veszélyes széngáz-kibocsátás csökkentéséről, amelyen felszólal majd Áder János köztársasági elnök is. A csúcson a várakozások szerint kialakítják a jövőre Párizsban a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról aláírandó egyezmény kereteit.

A szervezők szerint a New York-i rendezvényre, amellyel párhuzamosan a tervek szerint több mint 150 országban mintegy 2700 megmozdulásnak kellett lezajlania, 550 autóbusszal érkeztek a részvevők Észak-Amerika nagy- és kisvárosaiból.

De Blasio polgármester a hétvégén ismertette új tervét, amelynek értelmében a metropoliszban 2050-re a 2005-ös szintről 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A város tulajdonában lévő 3 ezer jelentősebb épületet energiatakarékos fűtésre, hűtésre és világításra alakítják át. De Blasio azt mondta: 

A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetés a New York-iak és az egész világ számára. Most cselekedni erkölcsi kötelesség.

Hasonló nagyságú, több tízezres klímaváltozás elleni tüntetést utoljára 2009-ben Koppenhágában tartottak.

Berlinben most mintegy tízezren voltak. A résztvevők szigorú éghajlatvédelmi szabályokat, teljes energetikai fordulatot, a kizárólag környezetbarát, megújuló forrásokra alapozó energiatermelési rendszer kiépítését követelték. 

  Londonban negyvenezren tüntettek. A megmozduláson részt vett többek között Emma Thompson színésznő és Peter Gabriel zeneszerző, énekes. 

 Párizsban a rendőrség szerint ötezren vonultak fel, a melbourne-i demonstráción pedig a The Age című ausztrál lap értesülései szerint mintegy harmincezren vettek részt.   

Budapesten körülbelül kétszázan lehettek.  A Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren m ások mellett beszédet mondott Lányi András író, ökopolitikus, Mika János éghajlatkutató és Faragó Tibor egyetemi tanár, Magyarország korábbi klímatárgyalója. A javarészt fiatalokból álló demonstrálók ezután az Oktogonhoz vonultak.   • Tippek
  • Lakáshitel