Putyin a Cseka vezetőjéről nevezett el fegyveres egységet

2014.09.25. 07:41
Egyre jobban idézi az orosz államberendezkedés a szovjet időket. Az orosz belügyminisztérium harcoló egységét újra a Cseka és a KGB atyjáról, Feliksz Dzerzsinszkijről nevezték el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a parancsot az orosz belügyminisztérium fegyveres alakulatának átnevezéséről. Mostantól Feliksz Dzerzsinszkij nevével, a KGB szellemi atyjával fémjelzik az egységet. 

A parancsot az orosz jogvédők azonnal elítélték, mivel szerintük ez a név milliókat az elnyomásra és a terrorra emlékeztet. Feliksz Dzerzsinszkij volt ugyanis a több millió életet követelő titkosrendőrség kitalálója, először még Lenin alatt a Cseka, majd már Sztálin alatt a Belügyi Népbiztosság, más nevén az NKVD vezetője. Nevének Oroszországban viszonylagos makulátlansága annak köszönhető, hogy nem hozzá fűződnek a harmincas évek sztálini tisztogatásai (mivel Sztálin őt még korábban megölette).

A szovjet hősök köztünk élnek

A hivatalos okiratban az áll, hogy 

Dzerzsinszkij nevét többek közt a haza védelmében és az ország érdekeit szolgálva tanúsított hősies tetteiért

 viseli újra a fegyveres egység. (A belügyminisztérium fegyveres alakulata 1926-tól 1994-ig már viselte Dzerzsinszkij nevét.) 

Putyin ezen intézkedése kicsapta a biztosítékot az orosz ellenzékieknél, és több olyan nyugati állítást alátámaszt, miszerint valójában újraépíti a SzovjetuniótDzerzsinszkij ugyanis a sztálini érában, sőt a rendszerváltásig is a forradalmi tisztaság, a párthoz való hűség, az erkölcs és a kiemelkedő forradalmár szimbóluma volt, akire a mai napig népi hősként tekintenek sokan.

A belügyi alakulat

Az alakulatot 1924-ben alapították. Elsődleges feladatköre az őrzés-védés, különböző nemzetközi események biztosítása és a belügyminisztérium tulajdonát képező épületek védelme. A II. világháborúban aktív harcoló csoport volt, és a háború végétől csak a nyolcvanas, kilencvenes években vettek újra részt fegyveres konfliktusban. Hatáskörük az ország határain belülre terjed ki, ezért is voltak jelen Csecsenföldön vagy akár Dél-Oszétiában. Ők lennének az ENSZ-békefenntartók orosz megfelelői.  • Bérelnék
  • Bankszámla