Ötvennél is többen haltak meg Hszincsiangban

2014.09.26. 06:25

Még vasárnap délután öt óra körül négy robbanás történt egymás után Luntaj megyében: egy üzlethelyiségben, egy szabadtéri piacon és két rendőrőrsnél, számolt be róla pénteken a kínai Hszinhua hírügynökség a Tianshan nevű hszincsiangi hírportálra hivatkozva.

A robbantásokban és a rendőrség válaszfellépése következtében összesen több mint ötven ember meghalt, és ugyanennyien megsebesültek. A halottak többsége lázadó volt, az áldozatok között volt hat civil, két rendőr és két segédrendőr is, írja az MTI összefoglalója. A BBC emlékeztet rá: az állami média a hét elején is kiadott hírt a luntaji eseményekről, de a halottak számát akkor még csak kettőnek mondták.

Két támadót elfogtak. A helyi rendőrség szerint "szervezett, súlyos" terrortámadásokról volt szó. A nyomozás eddig azt állapította meg, hogy a csoport vezetője Mamat Turszun volt, akit 2003 óta szélsőségesként tartottak számon. Építkezésen toborozta az embereit. Az összecsapásban ő is meghalt.

Kínában és különösen Hszincsiangban az elmúlt hónapokban terrorcselekmények sorát követték el. Sok volt a civil áldozat. A hatóságok szerint a támadók helyi szakadárok, vallási szélsőségesek. A rendőrség a terrorellenes kampány jegyében százakat vett őrizetbe, a bíróságok gyorsított eljárásban hozzák meg gyakran igen súlyos ítéleteiket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport