Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Meghalt két európai és egy japán hegymászó a Himalájában

2014.09.27. 19:25

Meghalt két európai és egy japán hegymászó a Himalájában: a német és az olasz mászóval lavina végzett a Sisapangmán, míg japán társuk lezuhant egy másik nyolcezres hegyen, írja az MTI nepáli hatóságok információira hivatkozva.

A lavina még szerdán zúdult alá, amikor az európai hegymászók expedíciója mindössze 100 méterre volt a világ nyolcezer méternél magasabb 14 hegyének legalacsonyabbja, a 8027 méteres Sisapangma csúcsától. A német és az olasz hegymászót elsodorta a görgeteg - közölte Ang Cering Sherpa, a nepáli hegymászószövetség elnöke.

A 35 éves Sebastian Haag és a 32 éves Andrea Zambaldi halálának hírét megerősítette a sportemberek szponzora, a Dynafit is. Egy másik német, Martin Maier megsérült a katasztrófában. A lavina 600 méteren át sodorta magával a hegymászókat, majd a hegy egy megközelíthetetlen része felé vette az irányt, így társaik nem tudtak a segítségükre sietni, holttestüket sem tudják kiemelni. Maier csodával határos módon túlélte a lavinát és elérte a 7300 méteren fekvő 3-as tábort, ahol elsősegélyben részesült.

Az állatorvos Haag és a Dynafit marketingigazgatója, Zambaldi 10 nappal korábban már megkísérelte a csúcstámadást, de a havazás és a lavinaveszély miatt visszafordultak.

A feljegyzések szerint a Sisapangmán mintegy húsz hegymászó lelte eddig halálát, köztük a legendás Alex Lowe, akivel szintén lavina végzett 1999 októberében.

A japán hegymászó a világ nyolcadik legmagasabb hegyén, a Manaszlun halt meg pénteken - közölte a nepáli turisztikai minisztérium. Az 59 éves Szaszaki Josima 7300 méteren járt a 8163 - más források szerint 8157 - méteres hegyen, amikor elvesztette egyensúlyát és lezuhant.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport