Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Fél éven belül Budapestre jön Merkel

2014.09.30. 20:49 Módosítva: 2014.09.30. 20:49

 Angela Merkel német kancellár 2015 első negyedévében látogathat Magyarországra – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek kedden Berlinben, a német kancelláriaminiszterrel folytatott megbeszélése után.

Lázár János szerint a kancellár útjára 2015 első negyedévében, a magyar-német barátsági szerződés megkötése és az első szabad parlamenti választás 25. évfordulója idején kerülhet sor, ami Magyarország számára „kiemelten fontos” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A közvetlen egyeztetés fő témái a közigazgatás, a magyarországi államreform, az energetika, az ukrán válság és a hírszerzés lesznek a következő időszakban. A Kancellári Hivatal és a Miniszterelnökség egy konzultációs rendszert is kialakít a vitás kérdések és a magyar kormány olyan intézkedéseinek megtárgyalására, amelyek „különösen érdeklik a német közvéleményt vagy a német kormányt” – fejtette ki Lázár János.

Elmondta, hogy német kollegája segítségét kérte az államreform folytatásához.

Német, magyar két jó barát

Lázár János megbeszélést folytatott a kancellária polgári és katonai hírszerző szolgálatokat felügyelő államtitkárával is, Klaus-Dieter Fritschével. Elmondta, hogy megállapodtak a magyar és a német szolgálatok együttműködésének erősítésében, ami „új minőséget adhat az egyébként is jó partnerségnek”.

Hangsúlyozta, hogy a németek nagyon nyitottak és kifejezetten érdekli őket a térség.

Magyarország az ukrán válság és a Balkán közelsége miatt „jó stratégiai partnere lehet a német hírszerzésnek” – mutatott rá Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyalt Angela Merkel Európa-ügyi főtanácsadójával, Nikolaus Meyer-Landruttal is. A találkozón áttekintették az energetikai és klímavédelmi kérdésekkel foglalkozó októberi európai uniós csúcstalálkozó témáit.

A megbeszélés révén „az a reményünk lehet, hogy Németország támogatja a Magyarország számára kiemelten fontos energetikai szuverenitás ügyét”, vagyis azt az elvet, hogy a tagországok szabadon, saját hatáskörben határozhatják meg, miként érik el a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó uniós célokat – mondta Lázár János.

Kitértek az európai energiahálózatokat összekötő úgynevezett interkonnektorok fejlesztésének ügyére is, amellyel kapcsolatban Lázár János hangsúlyozta, hogy magyar kormány meggyőződése szerint „az Európai Unió nagy adóssága, hogy sem észak-déli, sem nyugat-keleti irányban nem épültek ki azok a vezetékek, amelyek Ukrajnán kívül földgázt szállíthatnának Magyarországra”.

Hangsúlyozta: Németországnak és Magyarországnak egyaránt fontos érdeke, hogy mielőbb megállapodást érjenek el az ukrajnai orosz földgázszállításokról az Európai Bizottság közvetítésével zajló ukrán-orosz tárgyalásokon.  • Vennék
  • Bankszámla