Mihály
2 °C
16 °C

Megjelent az ebola az USA-ban

2014.09.30. 23:02 Módosítva: 2014.10.01. 01:15

Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC bejelentette, hogy ebolás beteget diagnosztizáltak az Egyesült Államokban. A Libériából érkezett férfit már vasárnap elkülönítették az egyik dallasi kórházban, miután az ebolára jellemző tüneteket észlelték nála, és kiderült, hogy Nyugat-Afrikában is járt. Kedd estére lettek meg a vizsgálatok eredményei.



A CDC sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a férfi szeptember 19-én indult el Libériából, és 20-án érkezett meg az Egyesült Államokba. Az első tünetek négy nappal később jelentkeztek nála, és szeptember 26-án ment el orvoshoz. Először hazaküldték, de vasárnap újból kórházba került, ahol elkülönítették.

A férfi állampolgárságát nem árulták el, annyit mondtak, hogy rokonokat látogatott meg az Egyesült Államokban. A hatóságok most feltérképezik, kikkel került kapcsolatba az elmúlt egy hétben. A megfogalmazásuk szerint „egy maroknyi" ember kerülhetett közvetlen kapcsolatba a beteggel, köztük családtagjai és néhányan a helyi lakosok közül. A dallasi polgármester bejelentette, hogy azokat a mentősöket is karanténba helyezték, akik a beteget kórházba vitték.

A hatóságok szerint nem valószínű, hogy kockázatnak lennének kitéve azok az utasok, akik a Libériából induló repülőn utaztak együtt a férfival, mivel akkor még nem jelentkeztek nála tünetek. A vírus a tünetek megjelenése előtt nem fertőz. A texasi egészségügyi hatóságok nem tudnak más ebolagyanús betegről az államban.

Thomas Frieden, a CDC igazgatója azt mondta, meggyőződése, hogy sikerül megakadályozni az ebola elterjedését az Egyesült Államokban. Amerikai szakemberek a USA Todaynek azt mondták, nem számolnak azzal, hogy járvány indulhatna el, mert szigorú járványellenes intézkedéseket vezethetnek be és fejlett az egészségügyi infrastruktúra.

A kórház bejelentette, hogy a Zmapp, az a kísérleti gyógyszer, amivel más ebolás betegeket kezeltek, nem elérhető a mostani kezeléshez, ezt azonban nem részletezték. Két amerikai ebolás beteget néhány hete kiengedtek a kórházból, miután egy kísérleti gyógyszerrel kezelték, és gyógyultnak nyilvánították őket. Mindketten Nyugat-Afrikában betegedtek meg, onnan szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították őket az Egyesült Államokba.

Augusztus elején az amerikai kormány több megelőző intézkedést léptetett életbe a légi- és tengeri kikötőkben, az érintett országokból az Egyesült Államokba tartó utasokat a repülőgépekre való felszállás előtt, majd a leszállás után is megszűrik.



Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) legfrissebb közlése szerint már 3083 ember halt meg Sierra Leonéban, Libériában, Guineában és Nigériában, összesen pedig 6553 ember fertőződött meg a vírussal.

A vírus által érintett öt ország közül kettőben, Szenegálban és Nigériában is úgy tűnik, sikerült megállítani az ebola terjedését. Nigériában húsz megbetegedésből nyolc ember halt bele a járványba, de augusztus 31. óta nem regisztráltak újabb esetet. Szenegálban egyetlen ember betegedett meg, ő azóta meggyógyult.

Barack Obama amerikai elnök a múlt héten jelentette be: az Egyesült Államok háromezer katonát vezényel az ebola által leginkább sújtott országokba, ahol 17 egészségügyi központot hoznak létre és egészségügyi segélymunkások ezreit fogják kiképezni.