Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Még mindig több száz orosz elitkatona van Ukrajnában

2014.10.01. 11:31 Módosítva: 2014.10.01. 15:02

Jay Janssen NATO-szóvivő szerint orosz katonák, köztük elitkatonák százai vannak még mindig Ukrajna területén, és a múlt héten a Pentagon nem tapasztalt orosz csapatkivonást a térségből. Janssen szerint mintegy húszezer orosz katona továbbra is az ukrán határ közelében van, Oroszország területén.

USA: Oroszország vonja ki a csapatait!

Az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nem tartják be a minszki tűzszüneti megállapodást, és felszólította őket, hogy azonnal vessenek véget az ukrán erők elleni támadásoknak, Oroszország pedig vonja ki csapatait a térségből - idézte az ukrán média szerdán az amerikai külügyi szóvivőt.

Nagyon aggaszt bennünket az erőszakcselekmények intenzitásának növekedése Kelet-Ukrajnában. Még mindig vannak Ukrajna területén orosz katonák és fegyverek, és mindmáig nem védett az orosz-ukrán határ

- mondta Jen Psaki.

A szóvivő szerint a szeptember 5-i minszki tűzszüneti megállapodás ellenére nem hagynak alább az ukrán hadsereg állásai elleni támadások a többi között a donyecki repülőtér és a Luhanszk megyei Popaszna településnél. Sok ukrán katonát és civilt megöltek, fontos infrastrukturális létesítményeket semmisítettek meg - idézte az Ukrajinszka Pravda a külügyi szóvivőt.

Alkudoznak a donyecki reptérről?

Az orosz fegyveres erők 27 harckocsija jelent meg a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél - közölte szerdán Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője. Debalcevénél hetek óta támadják az oroszbarát szeparatisták és a kijevi állítások szerint az oldalukon harcoló orosz katonák az ukrán fegyveres erők tagjait. Az ukrán médiában megjelentek olyan hírek, amelyek szerint félő, hogy Debalcevénél megismétlődnek a Donyeck melletti Ilovajszknál történtek, ahol becslés szerint az ukrán erők legalább 200 tagja esett el, sokan fogsága kerültek.

Közben Szerhij Taruta Donyeck megyei kormányzó megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint tárgyalások folynak a donyecki nemzetközi repülőtér "elcseréléséről" egy szeparatista ellenőrzés alatti területre. A napokban az ukrán médiában olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint az ukrán hadsereg csak azért tartja ellenőrzése alatt a légi kikötőt, hogy elcserélje azt a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő, orosz katonák és szakadárok által megszállt Novoazovszk városára. Taruta pontosított ugyanakkor, hogy nem Novoazovszkról van szó, hanem Donyeck városának egy részét cserélnék el a repülőtérre.

Később a kormányzó sajtóirodája helyesbített. Közleményében azt írta, hogy Taruta szavait kiragadták a szövegkörnyezetből. A közlemény szerint a szakadár fegyveresek követelik az ukrán erőktől, hogy adják át a légi kikötőt, cserébe pedig felajánlották néhány kistelepülés szabaddá tételét.

A donyecki repülőtér olyan erődítmény, amelyet a szakadárok hiába ostromolnak és lőnek nehézfegyverekkel hetek óta, nem képesek bevenni. A donyecki városvezetés szerdán közölte, hogy a településen továbbra is feszült a helyzet. A város északi részén tűzharcok kezdődtek hajnalban. Néhány lakótelepen megszűnt az áramellátás, mert a becsapódó lövedékek kárt tettek több transzformátor-alállomásban.