Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Törökország megszavazta az IS elleni katonai fellépést

2014.10.02. 21:41

298 igen, 98 nem arányban megszavazta a török parlament azt az indítványt, hogy katonákat küldjenek Irakba és Szíriába, hogy fellépjenek az Iszlám Állam ellen.

Törökország korábban azért tartózkodott a katonai fellépés ellen, mert az IS 46 törököt fogva tartott, azonban őket elengedték múlt hónapban, továbbá az IS válaszcsapásaitól is tartanak.

Törökországot korábban több vád is érte, miszerint nem tesz semmit a dzsihadisták és a különböző források Szíriába áramlása ellen, valamint az sem akadályozza meg, hogy az IS olajhoz jusson a megszerzett olajmezőkről, de ezeket a vádakat visszautasították.

A megszavazott indítvány lehetőséget ad arra is, hogy Amerika használja a dél-törökországi, incirliki légitámaszpontot az IS elleni harcok során, mint ahogy más országok katonái is szabadon állomásozhatnak Törökországban. A szavazás előtt egy nappal Recep Tayyip Edrogan elnök még arról beszélt, hogy hosszú távú megoldást kell találnia a nyugatnak a kialakult helyzetre, mert a bombázások csak ideiglenes választ jelentenek – ebbe pedig a szíriai kormány eltávolítása is beletartozna.

Az IS erői Szíria felől egyre közelebb hatolnak Törökországhoz, ahová egyre több kurd és szíriai menekül a szélsőséges Iszlám Állam elől, mostanra 325 kurd falut is elfoglaltak a határ mentén, ráadásul Szíria felől több rakétatámadás is érte a törököket, civil áldozatokat is követelve.

A szavazással egy időben tüntetés zajlott a parlamenten kívül a katonai fellépés ellen.  • Vennék
  • Hírek