Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Guantánamói kényszertáplálásról szóló videókat kell kiadnia az USA kormányának

2014.10.04. 14:57

Egy bírósági döntés értelmében nyilvánosságra kell hozni azokat a videófelvételeket, amelyek 28 Guantánamón éhségsztrájkoló rab kényszertáplálásáról készültek. A szíriai foglyokat az orrukon keresztül a gyomrukba vezetett vékony csövön keresztül táplálták az amerikai őrök.

Korábban még sosem került nyilvánosságra felvétel erről a folyamatról, ami a foglyok szerint kínzással ér fel, de az elmondások alapján készítettek animációt a folyamatról. Vigyázat, a felvétel felkavaró!

Az információszabadság-perben az Egyesült Államok valószínűleg fellebbezéssel fog élni, többek között azza érvelnek, hogy a videók nyilvánosságra kerülésével a rabok kitanulhatják majd azokat a módszereket, amivel meg tudják akadályozni a kényszertáplálást, illetve a nyilvánosság

sérteni fogja a rabok magánélethez való jogát.

Vagyis az USA cinikusan azoknak az embereknek a magánéletének védelmére hivatkozik, akiket ők tartottak fogva rendkívül kegyetelen körülmények között, gyakran mindenféle jogalap nélkül. Az amerikai kormányok, köztük az Obama-adminisztráció is, végig tagadta, hogy a katonai börtönben kínoznák a rabokat, írja a Fortress America bloga.