Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Felbontották a 40 éves férfi és az 5 éves kislány közti házasságot

2014.10.04. 08:34

Emberjogi aktivisták nyomására egy szudáni bíróság érvénytelenített egy akkor ötéves kislány, valamint egy negyvenéves férfi között három évvel ezelőtt létrejött házasságot, írja az MTI.

A nők és gyermekek jogaival foglalkozó szudáni szervezet helyi idő szerint péntek este jelentette be, hogy a házasság érvénytelenítésével kapcsolatos bírósági döntés előző nap születetett meg a Kartúm közvetlen közelében fekvő Omdurman városában.

A szülők 2011-ben adták férjhez ötéves kislányukat. A házasság ugyan megköttetett, azonban a két család megegyezett abban, hogy az együttélés csak akkor kezdődik meg, amikor a lány 15 éves lesz. A férfi azonban megelégelte a várakozást, és követelte nyolcéves feleségét. A szudáni emberi jogi szervezet ezt követően fordult a bírósághoz, amely hivatalosan felbontotta a frigyet.

Szudán régóta nemzetközi bírálatok középpontjában áll kiskorúak házasítása miatt. Az afrikai országban érvényben lévő törvények szerint a házasságok már tízéves kortól megköthetők. A bíróság mostani döntését éppen azzal indokolta, hogy amikor a szóban forgó házasságot megkötötték, a kislány még csak ötéves volt.