Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

A konzervatívok nyertek Bulgáriában

2014.10.06. 07:56

A konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt kapta a legtöbb voksot a vasárnapi bulgáriai parlamenti választásokon, de nem szerzett parlamenti többséget, írja az MTI. A szavazatok háromnegyedének összeszámlálása után a

volt kormányfő által vezetett jobboldali párt a szavazatok 32,5 százalékát kapta.

A kormányzó szocialisták (BSZP) súlyos vereséget szenvedtek, mindössze 15,29 százalékot értek el. A kormánykoalíció másik tagja, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) nevű liberális párt ellenben jól szerepelt, 15,18 százalékot kapott.

Boriszov vasárnap este, a GERB győzelmét jelző exit poll felmérések közzététele után azt mondta, egyelőre nem látja, hogyan tudna kormányt alakítani, de "minden veszélyt kész vállalni" annak érdekében, hogy vezethesse az országot. A koalícióalakításról Boriszov hétfőn egyeztetésekbe kezd a párton belül.

Ugyanakkor a GERB egyik potenciális koalíciós partnere, a szavazáson a részeredmények szerint 8,5 százalékot elérő Reformblokk nevű konzervatív pártszövetség egy magas rangú tisztviselője azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy újra Boriszov legyen az ország miniszterelnöke.

Bár legutóbb, alig másfél éve szintén a GERB nyerte a választásokat, Boriszov kormánya 2013 februárjában a szegénység és a korrupció elleni tüntetések miatt távozásra kényszerült. Az őt követő szocialista-liberális koalíciót szintén tüntetések, illetve az európai parlamenti választásokon elszenvedett vereség sarkallta előre hozott voksolás kiírására.

A részeredmények szerint nyolc párt lépte át a négyszázalékos parlamenti küszöböt. A választási részvétel ötven százalék alatt maradt, ez volt a legalacsonyabb az utóbbi huszonöt évben. Megfigyelők szerint az Európai Unió legszegényebb tagállamában az emberek kiábrándultak a politikai elitből, főként a burjánzó korrupció miatt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek