Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Üvegpadlót kapott az Eiffel-torony

2014.10.07. 12:52 Módosítva: 2014.10.07. 12:58

Teljesen felújították és átalakították a párizsi Eiffel-torony 57 méteres magasságban lévő első szintjét. A Moatti-Riviere építésziroda tervei alapján 30 millió eurós (kb. 9,15 milliárd forintos) költséggel megvalósult felújítás legjelentősebb újdonsága a torony egy-egy részén padlózatként lefektetett átlátszó üveglap. 

Az Anne Hidalgo párizsi főpolgármestere az avatóünnepségen beismerte, egy kicsit félt, amikor a műszaki átadáson először végigsétált az üvegpadlózaton. Az első látogatók „hihetetlen és félelmetes” élménynek nevezték a levegőben való sétát.

A két évig tartó felújítási munkálatok egyik fő célja az volt, hogy a látogatók ezentúl az első szinten is megálljanak, és ne csak a feljebb lévő kilátópontokról tekintsék meg a várost. A pavilonokban található luxusétterem és az üzletek is megújultak, megközelíthetővé váltak mozgáskorlátozottak számára is, valamint modernizálták az építmény energiaellátását is. Az újonnan felszerelt négy napelem a pavilonokban használt meleg víz felét tudja fűteni, és egy esővíztározót is felszereltek, amely a mosdók vízellátásában segít.

Az 1889-ben megnyílt Eiffel-torony naponta 25-30 ezer látogatót fogad a hét minden napján, ami évente hétmillió embert jelent, 85 százalékuk külföldi turista. A világ egyik legsűrűbben látogatott építménye tavaly 73 millió eurós forgalmat bonyolított le.  • Vennék
  • Hírek