Gábor, Karina, Ders
5 °C
21 °C

Bezzeg Bécsben új tűcsereállomást nyitnak

2014.10.09. 13:46 Módosítva: 2014.10.17. 11:22

Hamarosan újabb tűcsereállomást nyitnak Bécsben, mert a Gumpendorfer Gürtelen található Jedmayer gondozóközpont az utóbbi időben egyre túlterheltebbé vált.

A Bécs 9. kerületében található 126 négyzetméteres épületet jelenleg felújítják.  Az új állomás november 13-tól működik majd. A segítségre szoruló szenvedélybetegeken tanácsadással, steril tűvel, nappali melegedővel és szociális szolgálattal igyekeznek segíteni. 

  Az  előítéletek eloszlatására a  környéken élők személyes meghívót kaptak, hogy egy nyílt napon ismerhessék meg a létesítményt és a szolgáltatásokat.

Michael Dressel, Bécs szenvedélybeteg- és kábítószerügyi koordinátora azt mondta:  

A szenvedélybetegek az új ellátóhelyen is segítségre és támogatásra találnak, és nem szorítjuk ki őket a társadalom peremére. 

Mindeközben Budapesten

Mint azt mi is  megírtuk , augusztus végén végleg bezárt a Kék Pont józsefvárosi tűcsereprogramja. Tavaly szeptember végén az önkormányzat arra hivatkozva mondta fel a Kék Ponttal kötött együttműködési szerződést , hogy a tűcsere felelős a kerületben eldobált fecskendők számának növekedéséért, és a kerületbe vonzza a drogfogyasztókat.

Az ügyben Székely László, az alapvető jogok biztosa azt állapította meg, hogy a tűcsereprogram  bizonyított hatékonyságú szolgáltatás, ami ráadásul illeszkedik a magyar állam célkitűzéseihez. Megszüntetésével sérül az egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos jog.  

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!