Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Oxigénmaszk volt a maláj gép egyik áldozatán

2014.10.09. 10:38

Oxigénmaszkkal az arcán találták meg a Kelet-Ukrajna felett lezuhant malajziai utasszállító gép egyik utasának holttestét, jelentette be Frans Timmermans holland külügyminiszter.  Timmermans a NOS holland állami televíziónak azt mondta:

Az emberek aligha észlelhették a rakéta közeledését, de tudják-e, hogy az egyik áldozatot oxigénmaszkkal az arcán találták meg? Ez azt jelenti, az utasnak volt ideje erre (felvenni az oxigénmaszkot). Végső soron nem zárhatjuk ki ezt a lehetőséget.

A júliusi katasztrófa okait vizsgáló holland szakértői testület által szeptember 9-én nyilvánosságra hozott előzetes jelentésben nem szerepelt az, hogy az egyik utason oxigénmaszk volt. A holland bizottság szerint az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járat tragédiáját több kívülről érkező, nagy energiájú tárgy okozta. A szerkezeti károsodás miatt a repülő már a levegőben darabokra szakadt. (A repülőgépek közelében robbanó légvédelmi rakéták a robbanás lökéshullámával és a repeszekkel pusztítanak.) 

Szakértők szerint ilyen esetekben a fedélzeten tartózkodó utasok szinte azonnali halálra vannak ítélve, legfeljebb néhány másodpercig maradhatnak életben. Az utasszállító repülőgépeken nyomáscsökkenés esetén az oxigénmaszkok automatikusan kiesnek az utasok fölötti rekeszekből, és azonnal használhatják őket.

A tragédiában 298-an vesztették életüket, többségében hollandok, de volt 43 malajziai állampolgár is a fedélzeten. Kijevben és a nyugati országokban már a holland vizsgálat lezárulta előtt arra az álláspontra helyezkedtek, hogy kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok lőtték le a gépet egy orosz gyártmányú, Buk típusú légvédelmi rakétával.