Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Elöntötte Genovát a víz és a sár

2014.10.11. 11:06

Tovább súlyosbodott a helyzet Genovában, ahol szombatra virradó éjjel is folytatódtak a heves esőzések, írja az MTI. Az északnyugat-olaszországi várost és környékét a hatóságok már előző nap katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították, miután a nem szűnő esőzések miatt előző éjszaka előbb víz, majd sártenger öntötte el.

Az esőzés miatt egyszerre négy patak lépett ki medréből. Genova utcáin csaknem kétméteres ár hömpölygött végig teljesen elárasztva az épületek alsóbb szintjeit. A víz és sár magával sodort gépkocsikat is. A város egyes részeiben pánik tört ki, miután a víz lakásokat öntött el.

Egy vonat kisiklott az esőzések okozta földcsuszamlás következtében, és súlyos fennakadások voltak a közúti közlekedésben is.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök támogatást ígért a lakosságnak. A kormányfő állandó tájékoztatást kért a Genovában kialakult helyzetről. Marco Doria polgármester pedig már pénteken arra kérte a város lakóit, hogy ne hagyják el otthonukat. A polgármester ugyanakkor visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint a hatóságok felkészületlenül reagáltak a napokkal korábban előre jelzett ítéletidőre.

Az éjszaka folyamán megerősítették a rendőri készültséget is. A rendőrök ugyanis több olyan személyt őrizetbe vettek, akik üzleteket próbáltak kifosztani. Az ítéletidő eddig egy halálos áldozatot követelt. Egy 57 éves férfit a házába belépve a hatalmas víztömeg sodorta el.

2011 májusában hasonló ár öntötte el Genovát. Azóta nem sikerült megfelelően megtisztítani és kiszélesíteni a várost övező hegyi patakok medrét.