Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Ebolafertőzés egy texasi kórházban

2014.10.12. 11:53

Az első teszt eredményei szerint ebolavírus fertőzött meg egy nővért Texasban. Az előzeteses eredményt csak további vizsgálatok után lehet megerősíteni – írja a CNN –, de sok jóval nem kecsegtet, hogy a Texas Health Presbyterian Hospitalról van szó. Ugyanebben a kórházban halt meg október 8-án az első amerikai ebolás beteg. Thomas Eric Duncan is. Ő volt az a Libériából érkezett férfi, aki először elhallgatta, hogy segédkezett egy ebolában szenvedő beteg szállításában is.

Az első hírek után már az is kiderült, hogy a pozitív tesztet produkáló nővérke részt vett Duncan ápolásában. Munkatársaihoz hasonlóan ő is csak teljes védőfelszerelésben tartózkodott a beteg közelében, most úgy tűnik, ez sem védte meg a vírustól.

Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hatóság, a CDC igazgatója néhány napja még azt mondta, meggyőződése, hogy sikerül megakadályozni az ebola elterjedését az Egyesült Államokban. Más amerikai szakemberek is azt mondták: nem számolnak azzal, hogy járvány indulhatna el, mert szigorú járványellenes intézkedéseket vezethetnek be és fejlett az egészségügyi infrastruktúra.

E hét elején jelentették be hivatalosan az első európai ebolafertőzést is. A spanyol ápolónő az első, aki Afrikán kívül kapta meg a járványos betegséget, róla még azt kommunikálták, hogy nem tartotta be végig a szigorú elővigyázatossági intézkedéseket.

Összességében már több mint 4000 áldozata van világszerte az Afrikából kiinduló vírusfertőzésnek, a CDC legrosszabb forgatókönyve szerint év végére akár 1,4 millió fertőzött is lehet majd.