Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Botrány lett a lengyel dísztemetésből

2014.10.14. 18:38

Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter azonnali hatállyal tartalékos állományba helyezte kedden a koszalini helyőrség két tisztjét, akik katonai díszkíséretet vezényeltek egy ezredes, egykori hírhedt sztálinista ügyész temetésére – írta az MTI

A TVN24 lengyel hírtelevízió beszámolója szerint a tisztek csupán egy veteránegylet kérését teljesítették, amikor Waclaw Krzyzanowskit hétfőn katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra a lengyel tengermelléki Koszalinban.

Az egylet azonban elhallgatta azt a tényt, hogy Krzyzanowski ezredes sztálinista ügyész is volt. Siemoniak szégyennek nevezte a félreértést, amihez a visszahívott parancsnokok figyelmetlensége vezetett.

Igaz, Krzyzanowski ellen nincs bírósági ítélet a II. világháború utáni sztálinista rendben vitt szerepéért.

Kivégeztette a 17 éves lányt

Pedig Krzyzanowski nevéhez közismert ítéletek is kötődtek: ő ítélte halálra egy kirakatperben a manapság a lengyel antikommunista ellenállás jelképeként tisztelt kiskorú, a 17 éves Danuta Siedzikównát. Az ápolónőn az ítéletet 1946 augusztusában végre is hajtották, és a lányt egy tömegsírban temették el.

A nácizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló, ügyészi jogosítványokkal is rendelkező Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) Krzyzanowski ellen koncepciós perben hozott ítélet nyomán elkövetett gyilkosság miatt emelt vádat. Ez volt az IPN első vádemelése egy egykori sztálinista ügyész ellen. Waclaw Krzyzanowskit azonban a bíróság első, majd másodfokon is felmentette.

Az IPN eddig 457 ember ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a kommunista hatalom szolgálatában elkövetett bűntett gyanúja miatt. A vádak alapján 151 embert elítéltek, köztük egyetlen sztálinista ügyész sincs.