Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Ötezer román nőt szexrabszolgaként dolgoztatnak Szicíliában

2014.10.15. 13:08

Az olasz belügyminisztérium, valamint a munkaügyi és az egészségügyi tárca is azonnali intézkedéseket ígért abban az ügyben, amit a L'Espresso olasz hetilap derített fel. A cikksorozat szerint mintegy ötezer romániai nőt nappal napszámosként, éjszaka szexrabszolgaként dolgoztatnak Szicíliában, írja az MTI.

A L'Espresso balközép hetilap még szeptemberben indította el a szicíliai Ragusa környékén a földeken dolgozó romániai vendégmunkásokról írt cikkeit. A beszámolók szerint mintegy ötezer román nő dolgozik környező birtokokon sorakozó melegházakban. Többségük a romániai Botosani (Botosány) városból és környékéről érkezett Szicíliába egyedül vagy kisgyerekével.

A földeken emelt kunyhókba zárva élnek, folyóvíz és villany nélkül, munkaadójuk kutyákkal őrizteti őket. "Gazdáik" szállítják őket a munkába, és a gyerekeket iskolába. A nők számos esetben folyamatos szexuális erőszakot szenvednek el munkaadóik és ezek férfirokonai részéről. A férjükkel érkezett román asszonyokat is a helyi olasz férfiakkal való közösülésre kényszerítik, miután a férjeket megfenyegették. Az olasz sajtót a szicíliai egyházi emberek, szakszervezetek és nővédelmi egyesületek értesítették.

Ragusában mintegy háromezer majdnem kizárólag családi agrárvállalkozás működik. Olaszország egyik leggazdagabb agrárkörzetéről van szó, ahonnan egész évben friss zöldséget-gyümölcsöt szállítanak Olaszország többi részébe és egész Európába. A nyolcvanas évektől az innen nem messzi Afrikából érkeztek a napszámosokat 2007-től fokozatosan a román munkaerő váltotta le.

2004-2005-ben hasonló kizsákmányolás áldozataivá váltak a Puglia tartomány paradicsomföldjein dolgozó lengyel napszámosok, akiket az olasz rendőrség szabadított ki munkaadóik fogságából.