Adalbert
13 °C
21 °C

Egy egész ukrán megyében megszűnt az áramellátás

2014.10.16. 10:33

A Luhanszk város közelében folyó heves szeparatista tüzérségi támadások miatt megszakadt az áramellátás az egész megyében, az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területeken egyaránt - közölte csütörtökön Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó.

A kormányzó azt mondta, hogy hétfő estétől megszűnt a mobil- és internetkapcsolat is. Az elmúlt napokban az elektromos művek kárelhárításokat végző szakemberei többször kerültek tüzérségi tűz alá, közülük négyen vesztették életüket, hárman súlyosan megsebesültek.

A kormányzó szerint a Luhanszk városától északra fekvő Bahmutyivka településnél folyó súlyos harcok közben elszakadt egy villamosvezeték. Emiatt működésbe lépett a falutól 28 kilométerre lévő Scsasztya település hőerőművének biztonsági rendszere, két energiablokk lekapcsolt, és ezért szakadt meg az áramszolgáltatás. Néhány órával később az egyik energiablokk újraindításával sikerült helyreállítani a szolgáltatást Szeverodonyeck és Liszicsanszk vonalán, a megye többi részén azonban továbbra sincs áram. A heves harcok miatt a szakemberek jelenleg nem tudják megközelíteni Bahmutyivkát, hogy elhárítsák az ott keletkezett meghibásodást. 

Moszkal elmondta, hogy az elmúlt napokban az elektromos művek kárelhárításokat végző szakemberei többször kerültek tüzérségi tűz alá, közülük négyen meghaltak, hárman súlyosan megsebesültek.

Csütörtökön Donyeck megyéből a helyi energiaszolgáltató arról számolt be, hogy a terület 65 településén nincs áram a harcok miatt. A közlemény szerint előző nap 639 szakember dolgozott a harcok miatt megszakadt áramszolgáltatás helyreállításában. Munkájuknak köszönhetően újra van áram 52 ezer háztartásban. Nem tudták viszont még helyreállítani a szolgáltatást Donyeck, Jaszinuvata, Horlivka, Mariupol, Marjinka, Vuhlehirszk és Kirovszk egyes részeiben. A harcok miatt leállt a donyecki vízszűrű állomás is. A hibát a szakemberek egyelőre nem tudják elhárítani, mert az állomást áramellátását biztosító villamosvezetékek aláaknázott területen futnak.