Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Nem járhat a börtönből a parlamentbe a volt szlovén miniszterelnök

2014.10.16. 07:24

Megfosztották parlamenti mandátumától a korrupció vádjával börtönbüntetésre ítélt volt szlovén miniszterelnököt, Janez Jansát. A ljubljanai törvényhozás szerda este - nyolcórás vita után - nagy többséggel döntött úgy, hogy a jogerősen elítélt, ám ennek ellenére is képviselővé választott korábbi miniszterelnök nem maradhat a parlament tagja.

Janez Jansát, az ellenzéki konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökét 2014 áprilisában találta bűnösnek a bíróság abban a vádban, hogy 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől. Elsőfokon 2013 júniusában ítélték el, de a politikus fellebbezett. Két másik vádlottat, Ivan Crnkovic üzletembert és Tone Krkovicot, a szlovén hadsereg tábornokát 22 hónapi letöltendő börtönbüntetésre és - akárcsak Jansát - 37 ezer eurós (11 millió forint) pénzbüntetésre ítéltek. 

A politikus az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy a legfelsőbb bíróság vagy az alkotmánybíróság felfüggeszti büntetését, azt azonban mindkét testület jóváhagyta. Börtönbüntetésének letöltését június végén kezdte meg. A volt miniszterelnököt ennek ellenére a nyáron megválasztották képviselőnek a szlovén törvényhozásba, és szolgálati gépkocsival, rendőri kíséret nélkül járt be a börtönből a parlament üléseire.

A szerda esti parlamenti döntés ellenére egyelőre aligha kerül pont az ügy végére. Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt ugyanis azonnal jelezte, hogy fellebbezni kíván az alkotmánybíróságnál, valamint a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságánál. 

Jansa egyébként ezúttal nem volt jelen a parlament ülésén. Hívei azonban ülőhelyén egy táblát helyeztek el, amelyen a következő szöveg állt: "Janez Jansa, a politikai fogoly". A vita során a kormánypártok és a baloldali ellenzék azzal érveltek, hogy egy korrupció vádjával elítélt politikus nem maradhat a parlament tagja, és Jansa ügyét az ugyancsak korrupcióval vádolt és a parlamenti mandátumtól megfosztott volt horvát kormányfő, Ivo Sanader, valamint Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök esetéhez hasonlították.

Jansa pártja ezzel szemben azzal érvelt, hogy a mandátum megvonása jogellenes, és valójában "politikai leszámolásról" van szó. Janez Jansa egy éve mondott le a kormányfői tisztségről más korrupciós vádak miatt.