Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Obama ebolaügyi felelőst akar kinevezni

2014.10.17. 07:01 Módosítva: 2014.10.17. 12:10

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy fontolóra vette egy ebolaügyi főfelelős kinevezését. Az a kabinetjének illetékes tagjaival folytatott megbeszélés után azt mondta: elégedett Susan Rice nemzetbiztonsági- és Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó, valamint Sylvia Burwell egészségügyi miniszter és a járványügyi hatóságot (CDC) vezető Thomas Frieden eddigi munkájával.

Obama ugyanakkor úgy látja, hasznos lenne egyetlen felelőst - az elnök szóhasználata szerint egy "cárt" - kinevezni, aki összehangolja a munkát. Az elnök szerint erre nem az elmúlt napokban nyilvánosságra került hibák miatt van szükség, hanem azért, mert munkatársainak más feladata van. 

Egyelőr nem lesz utazási tilalom

Barack Obama az ebolahelyzet miatt csütörtökön már másodszor is lemondta a vidéki kampányadomány-gyűjtő utazásait. Az elnök ugyanakkor az utazási tilalom bevezetésére vonatkozó javaslatokat egyelőre elvetette. Kijelentette, hogy a járvány sújtotta országokból az Egyesült Államokba beáramló utasforgalom leállításával szembeni kifogása nem filozófiai jellegű. Döntését azzal indokolta, hogy a járványügyi szakemberek és a történelmi tapasztalatok szerint a tilalom azt eredményezné, hogy az utasok különböző módszerekkel megpróbálnák eltitkolni, hogy eredetileg mely országból indultak útnak.

A mostani rendszer hatékonyabb védekezést tesz lehetővé, mint a tiltás. Az utasokat ugyanis  így mind a kiinduló állomáson, mind a fogadó országban szűrik és regisztrálják, a rájuk vonatkozó értesüléseket pedig megosztják azoknak a területeknek a hatóságaival, ahol az utazók huzamosabb ideig tartózkodni akarnak. Obama azonban nem zárta ki, hogy az amerikaiak biztonsága érdekében mégis meghozza majd ezt a döntést, ha a járványügyi szakértők ezt javasolják.

Az amerikai elnök szerint a járványt a forrásánál, vagyis Nyugat-Afrikában kell elfojtani. Nevek említése nélkül elmondta, hogy csütörtökön újabb országok vezetőit hívta fel, hogy fokozottan támogassák az ebola elleni küzdelmet.

Azt még mindig nem sikerült megállapítani, hogy miként fertőződött meg a két dallasi nővér. Az elnök a tennivalókról és felszerelési igényekről beszélt Texas és Ohio kormányzójával. Az utóbbi államba egy szakértői csoportot is küldtek a CDC-től.

Az elnök kijelentette: az amerikai vezetés és személy szerint ő is rendkívül komolyan veszi a járvány megfékezésével kapcsolatos feladatokat. Megint felhívta a figyelmet arra, hogy az ebola nem légúti fertőzés, azt nehéz elkapni, és a vírussal megfertőződni csak úgy lehet, ha valaki egy betegnek a testnedveivel érintkezik.

Legutóbbi összefoglaló cikkünk az eboláról>>>

Óceánjáróról vinnék haza

Az amerikai külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy a Texasi Presbiteriánus Kórház egyik munkatársa, aki ebolás mintával is kapcsolatba kerülhetett, hajós körutazásra indult. A kórház munkatársát és partnerét elkülönítették az óceánjáró egyik kabinjában, a hajó orvosai szerint jól vannak, írja a New York Times. Az óceánjáró most éppen Belize vizein horgonyzik, de az ország hatóságai nem engedték az amerikai hatóságoknak, hogy rajtuk keresztül szállítsák haza a két utast.

Nem ebolával kerültek kórházba Madridban

Négy ebolagyanús esetnél kértek vizsgálatokat csütörtökön Spanyolországban, ebből kettőnek az eredménye már megérkezett: maláriával fertőzött az a Nigériából érkezett férfi, akit az Air France repülőjáratán Madridba érkezve fogott el a hidegrázás, és nem ebolás az az ember sem, aki kapcsolatba került a kórházban ápolt Teresa Romeróval. Az első tesztek eredményeit három napon belül egy másodiknak kell megerősítenie, írja az informativostelecinco.com.

Még várják a teszteredményeket annak a spanyol misszionáriusnak az esetében, aki Libériából tért vissza múlt héten, illetve annál a Sierra Leonéból érkezett férfinél is, akit Tenerifén szállítottak kórházba.

Manchesterben és Birminghamben is ellenőrzés lesz

London mellett Manchesterben és Birminghamben is megvizsgálják majd az ebolaveszély miatt a Nyugat-Afrikából érkező utasokat, jelentették be az angol egészségügyi hatóságok, de pontos időpontot még nem közöltek.

Egymilliárd dollár kellene

Az ebolajárvány elleni küzdelem támogatására ígért 20 millió dollárból eddig csupán százezret igazoltak vissza az ebola elleni ENSZ-alapnál a felajánló országok, eddig egyedül Kolumbia utalta át a beígért összeget - jelentette pénteken a The New York Times című amerikai lap a világszervezet főtitkárának bejelentésére hivatkozva.

A kitűzött cél ugyanakkor a teljes összeg beérkezésével is távoli lenne, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ugyanis az alap szeptemberi létrehozásakor közölte, hogy a következő hat hónapban egymilliárd dollárnyi támogatásra lenne szükség a pusztító kór elleni küzdelem finanszírozására. A nemzetközi közösség a szeptember közepi segélyfelhívás óta 376 millió dollárt fordított a járvány nyugat-afrikai terjedésének megfékezésére, ennek az összegnek a nagy részét azonban közvetlenül a segélyszervezetek kapták.

David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi koordinátora pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező napokban és hetekben több ország fogja támogatni az ebola elleni intézkedések összehangolására szolgáló alapot.