Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

155 km/órával süvít a szél Semmeringen

2014.10.22. 17:38
Helyenként százötven kilométeres óránkénti széllökésekkel vonult át szerdára virradóra Ausztria felett a vihar, és az ország több részén közlekedési fennakadásokat, több ezer háztartásban áramszüneteket okozott. Horvátországban és Németországban havazik.

A Semmering csúcsainál a széllökések sebessége elérte az óránkénti 155 kilométerest is. Az innsbrucki reptéren 125, az alsó-ausztriai Sankt Pöltenben és Bécsben több mint száz kilométer/órás széllökéseket mértek, jelenti az MTI.

Bécsben kidőlt fák, leszakadt ágak miatt száz esetben riasztották a tűzoltókat. A bécsi helyi vasút felsővezetéke megrongálódott, ezért egy rövid szakaszon egy sínre terelték a vasútforgalmat szerda kora reggel.

Burgenlandban kilenc tűzoltóegység dolgozott az éjszaka, főleg kidőlt fák és elárasztott pincék miatt riasztották őket.

Salzburg tartományban több mint száz esetben hívták a tűzoltókat, 780 ember dolgozott az éjszaka folyamán a károk elhárításán. A tartományban hatszázan maradtak áram nélkül. Pinzgauban a vihar kocsikat rongált meg és két háznak a tetejét szakította le. Szerda délutántól nagyobb havazásra számítanak a térségben.

Vorarlbergben a késő esti órákban tombolt legerősebben a vihar. A tűzoltókat 122 esetben riasztották, leginkább kidőlt fák miatt. A környék néhány útszakaszán, például St. Anton közelében már kötelező a hólánc.

Felső-Ausztriában 485 alkalommal hívták a tűzoltókat, csaknem 2300-an dolgoztak egész éjjel a károk helyreállításán. Éjszaka 20 ezer háztartásban nem volt áram, szerda reggel hatszáz család volt még áram nélkül. Bad Ischlben egy épület leszakított teteje megrongálta a szemközi házat is. Egy ember megsérült, állapotáról nem érkezett pontos jelentés. 

Karintiában a helyi tűzoltókat száz alkalommal riasztották. A kidőlt fák autókat rongáltak meg és elszakították a vezetékeket, ezért délelőtt még csaknem háromezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás.

Stájerországban kilencszázan dolgoztak egész éjjel, hogy a pincékbe ömlő vizet kiszivattyúzzák, valamint az utakat eltorlaszoló kidőlt fákat és leszakadt ágakat eltávolítsák az utakról. A kora délelőtti órákban 1500 háztartás volt még áram nélkül Stájerországban.

Tirolban az éjszaka folyamán 30 ezer háztartásban nem volt áram, kora reggelre ez a szám 250-re csökkent. Néhány út járhatatlanná vált.

Az autópályákon csak hajnalban voltak fennakadások, az A12-es autópályán (Inntalautobahn) a tiroli Wörgl és Wiesing között az útra hulló ágak miatt voltak lezárások, az A2-es autópályán (Südautobahn) a világítás hibásodott meg.

A vonatközeledés felsővezeték-szakadások miatt akadozik. A karintiai Feldkirchen és Glanegg között előreláthatólag csütörtökig, ausztriai Bad Ischl és a stájerországi Bad Mitterndorf között a hét végéig pótlójárat közlekedik majd.

Az előrejelzések szerint szombaton már napos lesz az idő Ausztriában, azonban marad a hűvös idő, hajnalban fagypont alatti hőmérséklet, napközben legfeljebb 14 fok várható a hétvégén.

Horvátországban leesett az első hó

Horvátországot is elérte szerdára virradóra az egész Európán végigsöprő heves vihar. A Zágrábtól északra elterülő Sljemen-hegységben leesett az első hó is - írta a Jutarnji List című horvát lap internetes oldalán.

A fővárosban a tűzoltók 150 alkalommal vonultak ki, főleg vizet szivattyúztak. Az ország más területein is hasonló a helyzet, de napközben csillapodott a rossz időjárás, további esőzésekre az ország keleti részein lehet számítani - írta a lap. 

Vörös riasztás van Zágrábban és környékén, továbbá Észak-Horvátországban, Szlavóniában és Baranyában, a tengermelléken és Isztriában. A meteorológiai szolgálat orkánerejű széllökésekre figyelmeztet, amelyek elérhetik az óránkénti 120 kilométeres sebességet is. Több főutat, hidat és autópályaszakaszt is lezártak a forgalom elől, vagy csak személygépkocsiknak engedélyezik a közlekedést.

A Tengermelléki-fensíki megyei Gorski kotarban havas eső és hó is esik, amelynek vastagsága eléri a 15 centimétert. A hegyesebb vidékeken ajánlott a téli felszerelés használata - teszi hozzá a lap. 

Németországban is először havazik nyár óta.