Az Iszlám Állam már Egyiptomban robbant?

2014.10.25. 21:49 Módosítva: 2014.10.25. 21:50
Szükségállapotot rendeltek, miután két pokolgépes merényletben 33 egyiptomi katonát öltek meg a Sínai-félszigeten. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő szerint külföldi erők támadtak, az Iszlám Állam Szíria összeomlása után már Egyiptomban is megjelent.

Szükségállapotot rendelt el péntek éjjel Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő az Észak-Sínai kormányzóság egyes részein az aznap elkövetett két merénylet miatt, amelyben a legfrissebb hírek szerint 33 katona vesztette életét és sok megsebesült. Az elnök később külföldi erőket vádolt azzal, hogy ők állnak a merénylet mögött.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a rendkívüli állapot helyi idő szerint szombat hajnali 5 órától érvényes és három hónapra szól a kormányzóság Izraelhez és a Gázai övezethez közel fekvő részein. Az intézkedésre az indoklás szerint biztonsági okok miatt van szükség. Délután 17 órától reggel 7 óráig kijárási tilalom is érvényben lesz.

Az egyiptomi televízió szerint az államfő egyúttal elrendelte az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi határátkelő lezárását is. A rafahi az egyetlen átkelő, amely nem Izrael felé vezet az övezetből.

Iszlamisták robbantottak

Pénteken az egyik merényletben több mint két tucat katona meghalt, 28 megsebesült egy autóba rejtett pokolgép robbanásában. Az öngyilkos merénylő egy katonai konvoj elhaladásakor hozta működésbe a robbanószerkezetet a gázai határ közelében, a félsziget északi részén található el-Arístól északnyugatra.

A merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta, a feltételezések szerint azonban az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű terrormilícia áll a támadás mögött.

A merénylet után néhány órával egy másik támadást is végrehajtottak a Sínai-félszigeten. Egy férfi tüzet nyitott a biztonsági erők tagjaira egy katonai ellenőrzőpontnál el-Arísban. Az eddigi információk szerint az akcióban hárman életüket vesztették.

Helyi lakosok ezt megelőzően egy óriási robbanást hallottak el-Arís közelében. A nevük elhallgatását kérő informátorok szerint iszlamisták támadhattak egy katonai létesítményre.

Szombat esti nyilatkozatában Abdel-Fattáh esz-Szíszi meg nem nevezett külföldi erőket vádolt azzal, hogy ők állnak a merénylet mögött. Az áldozatok temetési szertartásán elhangzott beszédében az elnök azt állította, hogy "nagy összeesküvést" szőttek az ország ellen. 

Múlt vasárnap hét egyiptomi katonával végeztek a Sínai-félszigeten. A terület északi fele szélsőséges iszlám harcosok menedéke, ők rendszeresen intéznek támadásokat az egyiptomi hadsereg és a biztonsági erők ellen.

Mohamed Murszi iszlamista elnök tavaly júliusi elmozdítása óta az észak-afrikai országban felerősödött a különböző dzsihadista csoportok jelenléte, a helyzet tovább romlott a szomszédos líbiai központi hatalom szétesésével. Egyiptomban nemrég felütötte fejét a Szíriában és Irakban jelentős területeket uraló Iszlám Állam dzsihadista milícia is.  • Hírek
  • Hírek