Magában régóta tombolt a gimnazista bálkirály

2014.10.25. 17:10
Hiába volt népszerű, hiába tartották sikeresnek és ambíciózusnak a többiek, a Twitter-oldala alapján hónapok óta rémisztően zavart és zaklatott volt az a 15 éves diák, Jaylen Fryberg, aki pénteken az amerikai Marysville-ben négy tanulót megsebesített, egy lányt megölt, majd magával is végzett. A fegyverekhez jól értett, az indián örökségére büszke fiú jó vadász volt.

Alig egy hete töltötték fel a netre a videót, amin az épp bálkirálynak választott Jaylen Ray Fryberg elegáns ingben-mellényben, feszengve, de azért néha elmosolyodva álldogál egy csinos szőke lány oldalán a Marysville-Pilchuck középiskola ünnepségén. A videó alatt tegnap az iskolában történt lövöldözésről szólnak a kommentek. Négyen megsebesültek, ketten meghaltak. Az egyikük maga a lövöldöző volt, aki öngyilkos lett: Jaylen Ray Fryberg.

A Seattle-től nem messze fekvő város iskolájának egyik legnépszerűbb diákja volt a 15 éves Fryberg, aki péntek reggel a szemtanúk elmondása szerint kifejezéstelen arccal besétált a zsúfolt étkezőbe, majd elővette a pisztolyát. Egyesével rámeredt az áldozataira, mielőtt lőtt. Egy lány meghalt. Két másik lányt a fejükön ért találat, őket azóta megműtötték. A másik két sérült két fiú, egyikük 14, a másik 15 éves. Mindketten Fryberg unokatestvérei, írta a Seattle Times.

Jaylen Ray Fryberg
Jaylen Ray Fryberg

Az egész csak pár percig tartott. A 911-re 10:39-kor érkezett az első névtelen segélyhívás, 10:43-ra a támadó halott volt. A rendőrség egyelőre nem hozta nyilvánosságra, szerintük mi volt az indíték.

Fryberg tagja volt a birkózó- és a focicsapatnak. Büszke volt indián örökségére. A tulalip törzshöz tartozott. A törzs egyik tagja, egy crossfit-edző azt mondta: kedves volt és ambíciózus is, olyannyira, hogy egy napon törzsi vezető is válhatott volna belőle.

A különféle közösségi oldalakra feltett képei szerint Fryberg szeretett vadászni, sok fotón pózolt elejtett szarvasokkal. Nyáron a születésnapjára puskát kapott ajándékba a szüleitől.

Az osztálytársai azt mesélték róla az NBC-nek, hogy nemrég összeveszett egy másik diákkal, és a vitának rasszista felhangjai is voltak. Az incidens miatt egy időre fel is függesztették, de egyáltalán nem biztos, hogy ennek az esetnek köze volt a pénteki tragikus eseményekhez.

ray2

Fryberg a Twitter-oldala alapján egy szexuálisan frusztrált, zavart, kétségbeesett és dühös embernek tűnik, aki képtelen feldolgozni egy szakítást. A tweetek többsége konkrét személyeknek szóló, de megszólítás nélküli, bizarr emotikonokkal teleszórt üzenet. Hol szomorúak, hol fenyegetőek, vádaskodóak. Augusztus végén sűrűsödtek a fenyegetően hangzó üzenetek. Ilyenek:

Nem fog tetszeni, ami ezután következik.

A megszólított hol a lány lehet, hol a vetélytárs. ("Elfelejtetted, hogy ő a barátnőm volt?", vagy "Haver. Ő mindent elmond nekem, és most kurvára utállak. Nem vagy többé a tesóm!")

Fryberg egyik utolsó üzenete a bálkirály-választás utáni napokban arról szólt, mennyire összetörték a történtek, és kívülről ugyan tűnhet úgy, hogy az egészet lerázta már magáról, de valójában nem, és erre soha nem is lesz képes. A lövöldözés egyik áldozata meg nem erősített hírek szerint az a lány, akiről az üzenetek szóltak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport