Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Kamerunban portyázik a Boko Haram

2014.10.26. 15:18

A főként Nigériában működő Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet tagjai három alkalommal is behatoltak Kamerun területére, a kameruni hadseregnek azonban sikerült visszaverni a támadásokat, és eközben a katonák a csoport harminckilenc tagjával végeztek - közölte vasárnap a kameruni védelmi minisztériumra hivatkozva az MTI.

A minisztérium szerint a terrorcsoport pénteken támadt a Kamerun északi részén fekvő, Nigériával határos területen található Glavi falura, ahol megöltek négy nigériai menekültet és megsebesítettek egy kameruni állampolgárt. Ezután a kameruni hadsereg ellentámadást indított, és sikerült kiűzniük a településről a fegyvereseket, akiket egészen a nigériai határig üldöztek. A pénteki támadásban a Boko Haram tizenkét tagja meghalt.

Ezzel párhuzamosan a terrorcsoport két másik észak-kameruni településre is rátámadt. Kolofata és Amsidé falvakban is fegyverrel lépett fel a Boko Haram ellen a kameruni katonaság, és itt ugyancsak sikerült visszaverni a szervezet által, nehézfegyverekkel indított támadást. Az akcióban huszonhét terrorista vesztette életét, ugyanakkor a halálos áldozatok számát független forrás nem erősítette meg.

Az iszlamista Boko Haram néhány hónapja fokozta fegyveres támadásait a szomszédos Kamerun északi részén, erre válaszul a kameruni vezetés megerősítette katonai jelenlétét a térségben. Paul Biya, az afrikai ország köztársasági elnöke korábban a terrorcsoport "teljes felszámolását" ígérte.

Október közepén Kamerun bejelentette, hogy több összecsapásban megölte a Boko Haram 107 fegyveresét. A harcok az ország északi régiójában robbantak ki, amikor a lázadók átlépték a kameruni-nigériai határt Limani településnél.