Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Korlátoznák az alkotmánybíróságot Izraelben

2014.10.27. 09:26

Izraelben egy miniszteri bizottság törvényjavaslata lehetővé tenné, hogy a kneszet (parlament) elfogadhasson az alkotmánybíróságként működő legfelsőbb bíróság által elutasított törvényeket, s ezzel gyakorlatilag felülírja a testület ítéleteit, írja az MTI a Háárecre hivatkozva. Az újság szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök várhatóan megakadályozza majd, hogy a jogalkotással foglalkozó parlamenti bizottság javaslatát beterjesszék a kneszet plénuma elé.

Az alkotmánybíróság jogkörét csorbító törvényjavaslatot Ajelet Saked, a jobboldali nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű párt képviselője szövegezte meg. Az ügy előzménye, hogy az alkotmánybíróságként működő grémium humanitárius okokból a múlt hónapban az afrikai illegális bevándorlóknak felépített menekülttábor bezárására és a menedéket kérők fogva tartásának korlátozására kötelezte az izraeli kormányt.

A javaslat célja, hogy a parlament mégis elfogadhassa az afrikai menekültek ügyében meghozott törvényt, amelyet emberi jogi érvekre hivatkozva a legfelsőbb bíróság korábban semmisnek nyilvánított.

Saked kezdeményezése lehetővé tenné az alkotmánybíróság által elutasított törvények beiktatását, ha a százhúsz képviselőből legalább hatvanegy támogatja azt, de az így elfogadott szabályozás csak négy évig lenne érvényben.

A szöveget nyolcan szavazták meg három ellenében a bizottságban: a Bájt Hajehudi, a jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) és a Likud párt miniszterei támogatták, míg Cipi Livni centrista igazságügy-miniszter és a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt miniszterei ellenezték.

Jehuda Weinstein államügyész csütörtökön szakvéleményében a törvényjavaslat elutasítására szólította fel a minisztereket, mert az a demokráciát biztosító jogi fékek és ellensúlyok bontásával túl nagy hatalmat adna a kneszetnek.

Cipi Livni igazságügy-miniszter bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a javaslat ellen, amely megakasztja annak parlament elé kerülését. Benjámin Netanjahu környezetéből azt közölték a Hááreccel, hogy a kormányfő nem fogja támogatni a legfelsőbb bíróság hatalmát csorbító törvénykezést.