Gyöngyösi Mártont is kitiltják Ukrajnából

2014.11.03. 11:18
Kamumegfigyelőként vett részt az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke és egy párttársa azon a Donyeckben és Luganszkban megtartott „választáson”, amit Washington, Brüsszel és Berlin is alkotmányellenesnek tart. A „megfigyelők” Moszkvából utaztak a térségbe, megkerülve az ukrán határellenőrzést. Úgy tudjuk, emiatt kitiltják őket Ukrajnából. Állítólag a kitiltottak között van az ELTE egyik munkatársa is, ő viszont azt állítja, nem is volt soha a térségben.

A kizárólag Oroszország által elismert donyecki és luganszki szakadár „népköztársaságokban tartott vasárnapi "választáson" megfigyelőként vett részt Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn jobbikos politikus. Az Index úgy tudja, hogy emiatt mindkettőjük persona non grata, azaz nem kívánt személy lett Ukrajnában. Magyarul: kitiltják őket az országból, ahová ezentúl nem utazhatnak be.

Az ukrán kémelhárítás egy közleményében már tudatta is, hogy a külföldi „álmegfigyelőknek" meg fogják tiltani a beutazást Ukrajnába, ha eddig még nem tették volna meg. Az ukrán hatóságok szerint a Gyöngyösiékhez hasonló „álmegfigyelők” a tevékenységükkel fegyveres terroristákat támogatnak. Az álmegfigyelők között volt a lengyel szélsőjobboldali politikus, Mateusz Piszkorszki is. Piszkorszki információnk szerint rendkívül jó, baráti viszonyban van a kémkedéssel megvádolt Kovács Béla jobbikos politikussal, akit szintén kitiltottak már Ukrajnából. 

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luganszki „népköztársaságok” vasárnap új vezetőket és parlamentet választottak maguknak. A választást csak Moszkva ismerte el, Brüsszel, Washington és Berlin is alkotmányellenesnek tartotta. Mindkét szakadár köztársaságban a hatalmon lévő vezetők nyerték meg a választást: Donyeck megyében Olekszandr Zaharcsenkót választották elnökké, Luganszkban pedig Ihor Plotnickijt.  

Gyöngyösi kitiltása azért is pikáns, mert a politikus az Országgyűlési külügyi bizottságának jobbikos alelnöke. 

A szélsőjobboldali szervezetek ismert kutatója, Anton Sekovcsov szerint Gyöngyösi, Szaniszló és Gyóni Gábor a vasárnapi „választásra” illegális határátlépőként jutott be a térségbe, Moszkván keresztül érkeztek, megkerülve így az ukrán határellenőrzést. Sekovcsov közzétett egy listát is a megfigyelőkről, ezen szerepel az ELTE munkatársa, Gyóni Gábor is. Gyóni ugyanakkor az Index megkeresésére tagadta, hogy valaha is járt volna Kelet-Ukrajnában. 

Több európai szélsőjobboldali politikusok mellett a jobbikosokkal együtt „figyelték meg” a szavazásokat sztálinista nézeteket valló görög és orosz kommunisták is. 

Bár a választási megfigyelők elvileg függetlenek, Szaniszló Adrienn Facebook-bejegyzése ordít a Moszkván keresztül érkező megfigyelők, így a jobbikosok elfogultságáról:

Vasárnap a Donyecki és Luganszki Népköztársaság választja meg függetlenségéhez vezető útjának új kormányát. Saját fülemmel hallhattam azokat a megrázó történeteket, melyeket a nyugat által támogatott, szélsőséges ukrán hadsereg által elűzött emberek meséltek  • Hírek
  • Megtakarítás