Eleonóra
-1 °C
2 °C

Elképesztően sok pénze van az Iszlám Államnak

2014.11.04. 17:45

David Cohen, az amerikai pénzügyminisztérium terrorelhárítási és a pénzügyi felderítési államtitkára nemrég bevallotta, hogy az Egyesült Államoknak nincs olyan "titkos fegyvere", amellyel máról holnapra kiüríthetnék az Iszlám Állam nevű terrorszervezet pénztárát, írja az MTI.

Cohen szerint az iszlám szélsőségesek legfőbb bevételi forrását továbbra is az ellenőrzése alatt álló területekről származó kőolaj eladása jelenti. Ez továbbra is napi egymillió dollárt, csaknem 250 millió forintot hoz a terrorszervezet konyhájára. Az IÁ további bevételeit váltságdíjakból, zsarolásokból és egyéb bűncselekményekből szerzi, ezen felül pedig külső finanszírozók is segítik őket, bár ennek mértéke elenyésző.

Cohen az IÁ olajbevételeinek felszámolását rendkívüli kihívásnak nevezte. Rámutatott a nyugati elemzők tévedésére is, akik azt feltételezték, a terrorszervezet nagyban függ attól, hogy a kőolajat török, iraki és jordániai vevőknek adja el. Elismerte, hogy ugyan fontos számukra a külföldi piac, az egyre inkább szűkül, és nyár óta az IÁ inkább egy tartós belső piac kiépítésén dolgozik. Ezzel egyrészt stabil üzemanyagforrást biztosít járműflottájának, másrészt az olcsó olajjal fontos függőségi viszonyba kényszeríti a lakosságot.

A szíriai fegyveresek szerint a nemzetközi koalíció súlyos hibát követett el, amikor a szállítási eszközök helyett a kőolaj-lelőhelyeket és -finomítókat vette célba. Úgy vélik, ezzel nemcsak az IÁ ellenőrizte területeken, hanem azokon kívül is veszélybe kerülhet az alapvető fontosságú létesítmények energiaellátása, ami a civil lakosságot könnyedén a nemzetközi koalíció ellen hangolhatja.

Úgy tudni, a szélsőséges csoport elődszervezetei már 2005 óta olyan belső struktúra kiépítésére törekedtek, amely lehetővé teszi számukra a pénzügyi önállóságot és függetlenséget. Cohen arra is felhívta a figyelmet, hogy fő riválisuk, az al-Kaida teljesen eltérő modellel működik, amelyre elsősorban a decentralizált struktúra jellemző.

A Brooking Intézet megállapította, hogy külső szereplőknek szinte lehetetlen a terrorszervezetek teljes megsemmisítése. Ezek a csoportok inkább hajlamosak magukat belülről felőrölni. Pénzügyi forrásaik elvágása gyorsíthat ezen a folyamaton, de kizárólag akkor, ha ez fokozatosan történik meg – írják. Szerintük minden idők legjobban finanszírozott terrorszervezetét hosszú távon csak a helyi szárazföldi erők hathatós offenzívájával lehet visszaszorítani.