Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az ukrán elnök összehívta a biztonsági kabinetet

2014.11.04. 13:55

Petro Porosenko ukrán elnök összehívta a biztonsági kabinetet, hogy megbeszéljék a szakadár területeken lezajlott, kizárólag néhány európai szélsőséges párt – köztük a Jobbik – által elismert választások utáni lépéseket. Az elnök BBC által idézett szavai szerint a választás „veszélyezteti a békét”, ezért kell valahogyan Ukrajnának is reagálnia. Hétfő esti tévébeszédében Porosenko közölte, fontolóra veszi annak a szeptemberben megszavazott törvénynek a visszavonását, amely három évre részleges autonómiát, különleges státust és amnesztiát biztosít a szeparatistáknak.

Ennél is fenyegetőbb hangot ütött meg Pavlo Klimkin külügyminiszter, aki a Bild keddi számában azt nyilatkozta, a kijevi kormány elszánta magát arra, hogy újból Ukrajna részévé teszi Donyecket és Luganszkot, és „logikus lépés”-nek nevezte az Oroszországot sújtó szankciók fokozását.

Közben az orosz fenyegetést rendkívül komolyan vevő Lengyelországban egymást érik a hadgyakorlatok. A hét elején az MTI tudósítása szerint a nyugat-lengyelországi Zaganban megkezdődött a Black Eagle brit–lengyel hadgyakorlat, amelyre ezer brit katona érkezett; de Lengyelországban van még a texasi 1. lovassági hadosztály (ami csak nevében lovassági, amúgy harckocsizó) 200 fős egysége is, amelyhez hamarosan újabb 300 amerikai harckocsizó csatlakozhat M1 Abrams tankokkal és M2A3 Bradley harcjárművekkel felszerelve.

Artur Golawski alezredes, a lengyel hadsereg főparancsnokságának szóvivője azt mondta, az amerikai katonák rotációs jelenléte 2016 végéig tart majd, de a lengyelek jól be akarják biztosítani magukat, ezért már Bundeswehr-katonák állomásoztatásáról is tárgyalnak.